Hur får man dyslexi?

Innehållsförteckning

Hur får man dyslexi?

Hur får man dyslexi?

Så får du en diagnos: 1. Person med kunskap om dyslexi eller dyskalkyli, som vet hur den ska utredas, ställer diagnos. Din husläkare eller en digital läkare kan till exempel remittera dig till en logoped för utredning. Eller så gör specialpedagogen i skolan en utredning.

Vad innebär det att ha dyslexi?

Enligt den fonologiska förklaringsmodellen beror dyslexi på hjärnans förmåga att bearbeta språket fonologiskt. Det vill säga förmågan att uppfatta språkets ljudmässiga uppbyggnad. Problemen beror inte på nedsatt hörsel utan på hur hjärnan upp- fattar och behandlar språket.

Vad är symtomen för en dyslektiker?

  • Det vanligaste symtomen för en dyslektiker är: 1 Att man läser väldigt långsamt och ofta stannar upp mitt i texten. 2 Läser för hastigt och oftast fel. 3 Kastar om bokstäver i vissa ord. 4 Utelämnar ord helt. 5 Har stora svårigheter med stavning.

Hur gör man utredning av dyslexi?

  • Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

  • Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.

När upptäcks dyslexi?

  • Dyslexi upptäcks oftast i förskola eller tidig skolålder. Dyslexi kan inte botas men hjälpmedel kan underlätta tillvaron för de drabbade. Dyslexin kan minska genom träningsprogram. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.

Relaterade inlägg: