Varför vill man höja pensionsåldern?

Innehållsförteckning

Varför vill man höja pensionsåldern?

Varför vill man höja pensionsåldern?

Eftersom vi i genomsnitt kommer att leva längre framöver så kommer åldern för tidigast uttag av allmän pension, garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg att höjas stegvis.

När kan man gå i pension när man är född 1959?

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

När är man Folkpensionär?

Åldersgränsen för ålderspension som folkpension är 65 år. Om du har rätt till folkpension kan du välja att ta ut den i förtid innan du fyller 65 år. Man kan få folkpension som förtida ålderspension vid 63 års ålder. För dem som är födda åren 1958–1961 höjs åldersgränsen för förtida ålderspension till 64 år.

Är pensionsåldern höjd?

Regeringen har lagt fram ett förslag där riktåldern för pension går från 65 till 67 år från och med 2027. Detta är en utveckling av den blocköverskridande Pensionsöverenskommelsen från 2017, där utgångspunkten är att vi måste jobba längre allteftersom medellivslängden ökar.

Vilka får höjd pension 2022?

De flesta pensionärer får, från och med 2022, höjningar av den totala pensionen med mellan 360 kronor och 840 kronor per månad efter skatt. Höjningens storlek skiljer sig mellan olika grupper inom pensionärskollektivet.

När kan man ta pension tidigast?

Du kan som tidigast börja ta ut din allmänna pension från det att du fyllt 62 år. Det finns förslag på ändring av den tidigaste ålder för att ta ut allmän pension till 63 år från 2023 från regeringen och beslut väntas under våren 2022.

När kan man börja ta ut sin pension?

Gemensamt för inkomst- och premiepensionen är att du kan välja när du vill ta ut den. Du kan tidigast börja ta ut din allmänna pension vid 62 års ålder, men någon övre åldersgräns finns inte. Kom ihåg att ju tidigare du tar ut din pension desto lägre pension får du.

Relaterade inlägg: