Vad kallas plagget som prästen bär vid Altartjänst?

Innehållsförteckning

Vad kallas plagget som prästen bär vid Altartjänst?

Vad kallas plagget som prästen bär vid Altartjänst?

Gifta präster kan bära en exorasson eller en zostikon då de inte firar mässa.

Vad heter det prästen har runt halsen?

Elva. Den nutida svenska prästkragen med tillhörande elva var från början en vanlig vit halsduk som virades om halsen så att dess ändar stack fram från kaftanens ståndkrage, som ett par flikar eller snibbar under hakan.

Vad kallar man en präst som förrättar en mässa?

Kontraktsprost är en präst, som utses av stiftets biskop att ha överinseende över och samordna det kyrkliga arbetet inom ett kontrakt. Kontraktsprosten kan av biskopen delegeras att förrätta visitation, installation av nyvigda präster och diakoner och invigning av kyrkorum.

Vad kallas prästens högtidsdräkt?

Prästrock (kaftan).

Vad heter prästens kappa?

Inom den romersk-katolska kyrkan är ferraiolo en kappa buren till prästers och biskopars högtidsdräkt. Den är svart för präster, lila för biskopar, och röd för kardinaler. Den avtog i bruk efter andra Vatikankonciliet.

Vad heter en Prästskrud?

Prästskrud betyder ungefär detsamma som ornat. Se även prästklädsel.

Vad är en kyrkoherde?

Kyrkoherde är i dag namnet på en befattning som arbetsledande präst för ett pastorat inom Svenska kyrkan och den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Motsvarande funktioner finns i de flesta andra kyrkor, även om de konkreta uppgifterna kan växla från land till land och från tid till tid.

Vad heter en katolsk präst?

Katolsk präst betyder prelat.

Relaterade inlägg: