Vad är barnets rättigheter?

Innehållsförteckning

Vad är barnets rättigheter?

Vad är barnets rättigheter?

Barnets rättigheter utgår från FN:s barnkonvention och handlar om att ta tillvara barns och ungas rättigheter och intressen i samhället. Området omfattar alla verksamheter där barn är berörda, till exempel utbildningspolitiken, migrationspolitiken, kulturpolitiken och socialtjänstpolitiken.

Vad har barn rätt till i Sverige?

Barn har rätt till lek, vila och fritid. Barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och mot arbete som är skadligt eller som hindrar barnets skolgång. Barn ska skyddas från narkotika. Barn ska skyddas från alla former av sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp.

Har barn rätt till yttrandefrihet?

  • Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter. Barn har rätt att utöva vilken religion de vill, eller ingen alls. Barn har rätt att delta i föreningar och fredliga sammankomster. Barn har rätt till ett privatliv.

Hur länge har barnet rätt till förskola?

  • Rätten till förskola finns från det att barnet fyller ett år. Däremot kan barn som inte fyllt ett år ha rätt till förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. Hur mycket barnet ska få gå i förskolan bestäms utifrån barnets behov av stöd.

Har barn rätt till social trygghet?

  • Barn har rätt till social trygghet samt till statligt stöd, ifall föräldrar eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser. Barn har rätt till skälig levnadsstandard, till exempel bostad, kläder och mat. Barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara obligatorisk, kostnadsfri och tillgänglig för alla.

Relaterade inlägg: