Vad har EU-kommissionen för uppgifter?

Innehållsförteckning

Vad har EU-kommissionen för uppgifter?

Vad har EU-kommissionen för uppgifter?

Kommissionen bidrar till att forma EU:s övergripande strategier, föreslår nya EU-lagar och ser till att de följs, tar fram initiativ och förvaltar EU:s budget. Kommissionen är också en viktig aktör inom internationell utveckling och humanitärt bistånd.

Hur är Europeiska unionens råd uppbyggt och vad har de för uppgifter Hur mycket inflytande har Sverige där?

Rådet är ett av EU:s två beslutsfattande organ. Utan rådet och utan ministrarna från alla EU-länder händer ingenting i EU. Rådet fattar sina beslut genom majoritetsomröstning och i vissa fall med enhällighet. Det är EU-länderna som bestämmer vilka omröstningsregler som ska gälla för rådet.

Vilka är EU rättens primära rättskällor?

EU:s rättskällor. De olika typerna av EU-rättsakter anges i artikel 288 i EUF-fördraget. Det handlar om förordningar, direktiv, beslut, rekommendationer och yttranden. EU:s institutioner kan anta rättsakter av dessa slag endast om fördragen ger dem rätt att göra detta.

Vem är EU-kommissionen?

  • EU-kommissionen 1 föreslår nya EU-lagar 2 kontrollerar att gällande EU-lagar följs 3 består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland 4 företräder hela EU, inte enskilda EU-länder 5 utses vart femte år 6 leds från 1 december 2019 av ordföranden Ursula von der Leyen från Tyskland.

Var har EU-kommissionen kontor i Sverige?

  • EU-kommissionen har kontor i Sverige. EU-kommissionen har representationer, lokala kontor, i alla EU-länderna. I Sverige ligger EU-kommissionens kontor i Stockholm. EU-kommissionens kontor i Sverige har bland annat i uppgift att förklara hur EU:s politik påverkar de som bor i Sverige, ...

Vilka kommissionärer sitter i EU-kommissionen?

  • I EU-kommissionen sitter 27 kommissionärer. Det är en från varje EU-land. Kommissionärerna företräder hela EU, inte sina enskilda medlemsländer. Varje kommissionär har ansvar för ett eller flera politikområden, till exempel miljö eller jordbruk.

Vad är en europeisk kommission?

  • Europeiska kommissionen, även känd som EU-kommissionen, är den verkställande institutionen inom Europeiska unionen. Den består av en unionsmedborgare från varje medlemsstat, även kallade ”kommissionärer”. [2] Kommissionens funktioner och befogenheter kan förenklat liknas vid de som en regering typiskt har i en stat.

Relaterade inlägg: