Vad betyder instrumentellt värde?

Innehållsförteckning

Vad betyder instrumentellt värde?

Vad betyder instrumentellt värde?

Att något (ett ting, en egenskap, ett förhållande, etc.) har instrumentellt värde betyder att det har ett värde i kraft av de effekter som det ger upphov till. ... De effekter som ger något ett instrumentellt värde kan i sin tur ha antingen intrinsikalt eller instrumentellt värde (eller både och).

Vad är egenvärde och instrumentellt värde?

Intrinsikalt värde kallas ofta egenvärde, inre värde eller värde i sig. ... Med instrumentellt värde avses något som har som medel till något annat, vilket kan innebära (1) att det är ett medel till något som har värde eller (2) att det är ett bra medel till något som önskas av någon – eller eventuellt bägge samtidigt.

Vad är instrumentell kunskap?

En förutsättning för att utveckla resonemangsförmåga är att förstå ”hur” och ”varför” (relationell förståelse) till skillnad från att bara förstå ”hur” (instrumentell förstå- else). Instrumentell förståelse innebär ett lärande inriktat på metoder, procedurer och algorit- mer där frågan hur man går tillväga är i fokus.

Vad är instrumentell förståelse?

Instrumentell förståelse innebär i princip att man memorerar för vilka typer av uppgifter en metod fungerar och lär sig en ny metod för varje typ av uppgift.

Vad är det för skillnad mellan etik och moral?

Etik handlar om hur vi bör tänka och bete oss för att uppnå det goda och rätta. Moral handlar om hur vi beter oss i praktiken. God etik är därför förenligt med dålig moral (därav dubbelmoral).

Relaterade inlägg: