Hur länge sparar Försäkringskassan uppgifter?
Innehållsförteckning
- Hur länge sparar Försäkringskassan uppgifter?
- Vilka kontrollerar Försäkringskassan?
- Vilka ersättningar har jag rätt till?
- Får ej ersättning från Försäkringskassan?
- Får Försäkringskassan lämna ut uppgifter?
- Kan Försäkringskassan se mina journaler?
- Vilken lag styr sjukpenning?
- Hur anmäler man anonymt till Försäkringskassan?
Hur länge sparar Försäkringskassan uppgifter?
Så gallrar vi uppgifter Vi får inte spara personuppgifter under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet. Vissa uppgifter får dock sparas för arkivering av allmänt intresse, forskning eller statistik.
Vilka kontrollerar Försäkringskassan?
Försäkringskassan arbetar på uppdrag av riksdag och regering Varje myndighet har en instruktion som beskriver myndighetens grundläggande uppgifter. Där står också vilka bestämmelser i verksförordningen som är tillämpliga. Därutöver finns också regler om organisationen och om styrelsens ansvar och uppgifter.
Vilka ersättningar har jag rätt till?
Det här gäller för ersättningar som baseras på arbete föräldrapenning på sjukpenningnivå och grundnivå graviditetspenning. inkomstrelaterad aktivitetsersättning och sjukersättning. närståendepenning.
Får ej ersättning från Försäkringskassan?
Om din arbetsgivare bedömer att du inte har rätt till sjuklön kan du ansöka om att få sjukpenning från Försäkringskassan. Det kallas sjuklönegaranti. Vi kan betala ut sjuklönegaranti om du och din arbetsgivare är oense om ditt anställningsförhållande eller din arbetsförmåga.
Får Försäkringskassan lämna ut uppgifter?
Sekretess hindrar inte en myndighet från att lämna ut en uppgift om det är nödvändigt för att myndigheten ska kunna utföra sitt arbete. Försäkringskassan måste ibland lämna ut vissa sekretessbelagda uppgifter. Det gäller till exempel om vi i ett ärende behöver ett yttrande från en utomstående medicinsk expert.
Kan Försäkringskassan se mina journaler?
Vissa myndigheter har rätt att läsa i din journal utan att fråga dig först. Det är för att kontrollera att bestämmelser som styr hälso- och sjukvård följs. Försäkringskassan och Socialtjänsten har rätt att få läsa journaluppgifter utan ditt samtycke. Försäkringsbolag har däremot inte tillgång till din digitala journal.
Vilken lag styr sjukpenning?
Socialförsäkringsbalken. Socialförsäkringsbalken (2010:110) är en sammanhållen och heltäckande socialförsäkringslag. Den reglerar de flesta ersättningar som Försäkringskassan betalar ut.
Hur anmäler man anonymt till Försäkringskassan?
Tipsa via vår e-tjänst Du som vill tipsa kan vara anonym. I e-tjänsten får du svara på frågor utifrån vad du vill tipsa om så att vi får den information vi behöver för att utreda tipset. Du kan också bifoga underlag som styrker dina uppgifter, till exempel utdrag från sociala medier eller ett arbetsgivarintyg.