Vad betyder Finansinspektionen?
Innehållsförteckning
- Vad betyder Finansinspektionen?
- Vad är finansiell obalans?
- Vad är systemrisker?
- Var ligger Finansinspektionen?
- Hur många jobbar på Finansinspektionen?
- Vad är FFFS?
- Vad är finansiell stabilitet?
- Vad händer om vi inte har finansiell stabilitet?
- Vad menas med finansiell stabilitet?
- Är Finansinspektionen en myndighet?
Vad betyder Finansinspektionen?
Finansinspektionen är en myndighet som övervakar företagen på finansmarknaden. Vårt uppdrag från allmänheten – riksdag och regering – är att bidra till ett stabilt finansiellt system som präglas av högt förtroende med väl fungerande marknader som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster.
Vad är finansiell obalans?
Finansiella obalanser handlar ofta om en ohållbar kredittillväxt och skuldsättning. I Sverige har ett nytt ramverk för finansiell stabilitet skapats. Ansvaret för att främja finansiell stabilitet delas fortsättningsvis mellan Finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden.
Vad är systemrisker?
Riksbanken brukar definiera systemrisk som risken för att en störning inträffar i det finansiella systemet som kan leda till stora samhällsekono- miska kostnader.
Var ligger Finansinspektionen?
Finansinspektionen på Norrlandsgatan i Stockholm. Finansinspektionen (FI) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Finansdepartementet och ansvarar för den tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning som rör finansiella marknader och finansiella företag.
Hur många jobbar på Finansinspektionen?
Om Finansinspektionen Vi analyserar också risker som kan medföra instabilitet i det finansiella systemet. Dessutom verkar vi för att stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden. FI:s uppgifter har utökats på senare år, vilket åtföljts av ökade anslag från regeringen. I dag arbetar cirka 600 personer på FI.
Vad är FFFS?
Vill du söka bland författningarna, gå till FI:s författningssamling (FFFS).
Vad är finansiell stabilitet?
Finansiell stabilitet handlar om att banker, finansiella marknader och betalningssystem fungerar och kan klara av finansiella kriser.
Vad händer om vi inte har finansiell stabilitet?
Ett effektivt och stabilt finansiellt system är en förutsättning för att ekonomin ska fungera och växa. En allvarlig kris i systemet riskerar att leda till omfattande samhällsekonomiska och sociala kostnader.
Vad menas med finansiell stabilitet?
Finansiell stabilitet handlar om att banker, finansiella marknader och betalningssystem fungerar och kan klara av finansiella kriser.
Är Finansinspektionen en myndighet?
Om Finansinspektionen FI är en statlig myndighet med uppgift att övervaka finansmarknaden. Vi verkar för ett stabilt finansiellt system som ska bidra till en hållbar utveckling och ett gott konsumentskydd. Vi utvecklar regler och kontrollerar att företagen följer dem.