Vad händer i Sveriges riksdag?

Innehållsförteckning

Vad händer i Sveriges riksdag?

Vad händer i Sveriges riksdag?

Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till dess uppgifter hör att besluta om lagar och statsbudgeten. Riksdagen kontrollerar även hur regeringen sköter sitt arbete och formar tillsammans med regeringen den svenska utrikespolitiken. Riksdagen har 349 ledamöter och leds av en talman.

Vilka frågor diskuteras i riksdagen?

I kammaren debatterar ledamöterna Kammaren är riksdagens hjärta. Här debatterar riksdagsledamöterna viktiga frågor och det är här riksdagen fattar sina beslut. I kammaren hålls bland annat debatter om ärenden, interpellationsdebatter med enskilda ministrar och frågestunder med regeringen.

När sammanträder riksdagen?

De ärenden som riksdagen ska ta ställning till bygger oftast på förslag från regeringen, propositioner, och från ledamöter, motioner. De förbereds i utskott innan det blir debatt och beslut i kammaren. Beslut om ett ärende sker när riksdagsledamöterna har debatterat klart ärendet.

Vilka sitter i riksdagen?

Sveriges riksdag, riksdagen, är Sveriges lagstiftande församling. De av folket valda representanterna på riksnivå, riksdagsledamöterna, samlas i riksdagen, som har 349 ledamöter och leds av en talman.

Vilken typ av frågor avgörs av riksdagen?

Debatterna om olika ärenden, så kallade arbetsplenum, handlar oftast om sakfrågor, som riksdagen ska fatta beslut om. Ärendena bygger vanligtvis på förslag från regeringen, propositioner, och från ledamöter, motioner.

Vad vill alla ledamöter i riksdagen med sitt arbete?

Ledamöternas förslag kallas för motioner. Ledamöterna kan skriva motioner i anslutning till ett förslag från regeringen. Då ska motionen handla om samma sak som regeringens förslag. Ledamöterna kan också en gång om året, under allmänna motionstiden, lämna in motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om.

Relaterade inlägg: