Vad betyder i glasögon?

Innehållsförteckning

Vad betyder i glasögon?

Vad betyder i glasögon?

Sfär – Visar storleken på ditt synfel, d.v.s. dina styrkor på hur mycket översynt eller närsynt du är. Minusvärden betyder att du är närsynt, plusvärden betyder att du är översynt. Vi ber dig fylla i det här värdet när du köper glasögon hos oss då det informerar oss om vilken styrka du behöver till dina glasögon.

Hur läser man ett Glasögonrecept?

OD är den latinska förkortningen för oculus dextra (höger öga), och OS är förkortat oculus sinstra (vänster öga).

  1. SPH. Din styrka, plus (+) eller minus (-).
  2. CYL. Anger mängden skeva hornhinnor.
  3. AXIS. Anger riktningen på skeva hornhinnor.
  4. PD. Ditt pupillavstånd (t. ex. 63 eller 32/31).
  5. ADD. Lästillägg för att se på nära håll.

Hur tolkar man synundersökning?

Förstå ditt recept

  1. Sfär. Ett + i rutan visar att du har hyperopi, eller översynthet som det också kallas, vilket betyder att dina ögon ansträngs för att hålla en bra synskärpa. ...
  2. Cylinder. Om det är tomt i denna ruta innebär det att ditt öga är helt sfäriskt. ...
  3. Axel. Riktningen för astigmatism, mätt i grader. ...
  4. Add.

Vad står sfär för?

En sfär är en klotformad kropps yta. Alla punkter på en sfär befinner sig på samma avstånd till sfärens medelpunkt (centrum) – detta avstånd kallas radie och betecknas r. ... Sfären är den minsta yta som kan omsluta en given volym.

Vad betyder vad på synundersökning?

Synundersökning innebär undersökning av synen och "ögonhälsan" för att kunna fastställa eventuella synfel. Den kan göras av olika professioner, såsom läkare (i första hand ögonläkare), optiker och ortoptister.

Vad är MPD glasögon?

Pupillavstånd (PD / MPD / PD/a) PD står för avståndet mellan mittpunkten i varje pupill till mitten av näsan, mätt i millimeter. Vanligtvis anges PD för höger och vänster öga separat, och är normalt 25–38 mm.

Vad betyder cyl i synundersökning?

Cylinder (CYL) Korrigerar din astigmatism, eller brytningsfel som det också kallas. Fylls alltid i som ett negativt värde, minus (-). Ska också alltid anges tillsammans med ett axelläge.

Hur vet jag min synskärpa?

1.0 i synskärpa innebär 'normal syn'. Föreställ dig att du kan läsa en normal bilnummerplåt på cirka 50 meters avstånd. Denna syn är den typen av synskärpa som de flesta personer kan uppnå – men det betyder absolut inte att du har onormala eller konstiga ögon bara för att du inte kan uppnå denna nivå.

Relaterade inlägg: