Vad betyder de olika Miljömärkena?

Innehållsförteckning

Vad betyder de olika Miljömärkena?

Vad betyder de olika Miljömärkena?

Miljömärkning visar att en vara eller tjänst producerats i enlighet med vissa kriterier som ställts upp av en organisation eller stat. Man menar att märkningen hjälper konsumenter att göra inköp som man påstår är bättre för miljön.

Varför är miljömärkningar viktiga?

Det kan verka förvirrande att Sverige har flera märkningssystem, men det bidrar faktiskt till miljömärkningens framgångar. De olika systemen stödjer och driver på varandra. Eftersom miljömärkta varor ofta säljer bättre blir det viktigt för producenterna att miljöanpassa sin tillverkning och sina produkter.

Vad betyder EU märket?

EU Ecolabel, även kallad EU-Blomman, är Europas motsvarighet till Svanen och en av världens främsta miljömärkningar. Det är en Typ 1-märkning, precis som Svanenmärket. Vilket betyder att den är oberoende, jobbar enligt ett livscykelperspektiv och med en helhetssyn när kriterier tas fram.

Vad är syftet med Svanen märkningen?

Svanen är en frivillig, positiv märkning. Det betyder att företag själva beslutar om de vill Svanenmärka sina varor eller tjänster. Och att de produkter eller tjänster som har en Svanenmärkning är kontrollerade och godkända enligt våra krav och därmed ett bra val för miljön – en positiv märkning.

Vad kan du göra för att veta mer om vad en märkning står för?

En del fyller en funktion och säger något om produkten, till exempel Nyckelhålet som visar på näringsmässigt sunda varor, och Astma- och allergiförbundets symbol. Oeko-tex är en märkning som visar att textilien har klarat en laboratorietest för skadliga ämnen.

Relaterade inlägg: