Vilka regler gäller för asyl invandring och medborgarskap?

Innehållsförteckning

Vilka regler gäller för asyl invandring och medborgarskap?

Vilka regler gäller för asyl invandring och medborgarskap?

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder bland annat att Sverige ska pröva varje persons ansökan om asyl individuellt. ... Sverige ska ge uppehållstillstånd till den som är flykting enligt FN-konventionen men också till alternativt skyddsbehövande i enlighet med EU:s gemensamma regler.

Vem gäller försörjningskravet?

Försörjningskravet innebär att den person som en utlänning åberopar anknytning till, alltså den person som är anledningen till att en utlänning väljer att bosätta sig i Sverige, kan försörja både sig själv som utlänningen och dessutom har en bostad av tillräcklig standard och storlek för sig själv och utlänningen.

Vad är skillnad mellan asylsökande och flykting?

Flykting är en person som har sökt asyl och fått status som flykting. ... Migrationsverket är den myndighet i Sverige som prövar ansökningar från personer som söker asyl. Migrationsverket prövar också ansökningar från personer som vill komma besök eller flytta till Sverige, eller som vill bli svenska medborgare.

Hur hanterar Sverige flyktingar?

Att ansöka om asyl I regeln står att en person som är flykting ska beviljas asyl oavsett i vilket land personen söker asyl. Även den som inte är flykting enligt FN:s flyktingkonvention kan ha rätt till uppehållstillstånd som skyddsbehövande. ... Om du ska ansöka om asyl i Sverige ska du kontakta Migrationsverket.

På vilka grunder tar Sverige emot flyktingar?

Enligt FN:s flyktingkonvention, svensk lag och EU-regler är en person flykting om den tvingas fly för att den har en välgrundad fruktan att utsättas för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till en viss samhällsgrupp.

Vad betyder försörjningskrav?

Försörjningskravet ska vara uppfyllt när Migrationsverket bedömer ansökan om uppehållstillstånd. Kravet på försörjning innebär att din inkomst både ska vara tillräckligt hög och varaktig. Som huvudregel är en inkomst varaktig om den sträcker sig över ett år från tidpunkten då Migrationsverket bedömer ansökan.

Vem har rätt till familjeåterförening?

Vem kan ha rätt till familjeåterförening? har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder eller särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter, och bedöms ha välgrundade utsikter att beviljas uppehållstillstånd under en längre tid.

Vad är en asylsökande?

  • En asylsökande är en person som lämnat sitt land för att söka skydd men ännu inte fått beslut om han eller hon kommer att få uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket som tar emot ansökan om asyl, gör en asylutredning och fattar beslut i ärendet.

Vad är anhöriginvandring?

  • Anhöriginvandring. Anhöriginvandring, eller anknytningsinvandring, är när en person vill flytta till eller stanna i Sverige på grund av att den har en anhörig som är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller make, maka, sambo eller barn under 18 år och adoptivbarn.

När gäller anhöriginvandring i Sverige?

  • Senast ändrad . Anhöriginvandring, eller anknytningsinvandring, är när en person vill flytta till eller stanna i Sverige på grund av att den har en anhörig som är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller make, maka, sambo eller barn under 18 år och adoptivbarn.

Relaterade inlägg: