Varför heter det Dalarna?

Innehållsförteckning

Varför heter det Dalarna?

Varför heter det Dalarna?

Namnet Dalarna är, som namnets äldre genitivform Dala och dativformen Dalum visar, ursprungligen en obestämd plural Dalar av dal. Namnets sakliga syftning är omdiskuterad, men antagligen avses de två stora älvdalarna i landskapet, alltså Västerdalälvens och Österdalälvens dalgångar.

Vad ingår i Dalarna?

Dalarnas län
Dalarnas län
Län
LandskapDalarna, Härjedalen, Västmanland
Läge60°40′43″N 15°36′2″Ö
ResidensstadFalun

Vad är Dalarna känd för?

Bland de nio kulturella guldkornen finns välkända platser som Zornmuseet och Zorngården i Mora, Carl Larsson-gården i Sundborn, Ornässtugan utanför Borlänge, Hildasholm i Leksand, Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, Verket i Avesta, Falu Gruva och Dalarnas Museum i Falun.

Hur stor är Dalarna?

28,189 km²Dalarna County / Area

Vad heter Dalarnas landskapsdjur?

Landskapsblomma är blåklocka och landskapsdjur berguv.

Vad heter Dalarnas Landskapsvapen?

Dalarnas landskapsvapen är: I blått fält två korslagda dalpilar av guld med silverspetsar och mellan dessa en öppen krona av först nämnda metall. Vapnet kröns i likhet med alla landskapsvapen av en hertiglig krona. Motivet förekommer på ett sigill daterat till ca 1525.

Vilka kommuner finns i Dalarna?

Kommuner i Dalarnas län

  • Avesta kommun.
  • Borlänge kommun.
  • Falun kommun.
  • Gagnef kommun.
  • Hedemora kommun.
  • Leksand kommun.
  • Ludvika kommun.
  • Malung-sälen kommun.

Hur många kommuner finns i Dalarna?

Dalarna består av femton kommuner där det år 20 000 invånare.

Vad är Dalarnas viktigaste naturtillgång?

Geologi. I Dalarna finns många olika naturtyper. ... Norra Dalarna genomkorsas av berg och dalar med djupa granskogar och skogstjärnar och myrar som ljusöppningar i de täta skogarna. Landskapets norra del är en del av det Norrländsk höglandet, medan landskapets södra del är plattare och består mer av lågland med slätter.

Vad gränsar Dalarna till?

Dalarna gränsar i söder till Värmland och Västmanland, i öster till Gästrikland, i nordöst till Hälsingland och i norr till Härjedalen. Dalarna är 29 0 046 invånare (2016).

Relaterade inlägg: