Vad är förskolans roll i samhället?

Innehållsförteckning

Vad är förskolans roll i samhället?

Vad är förskolans roll i samhället?

Utbildningens viktigaste funktion är att barnen får lära sig saker, att de kvalificeras, men även fostran är en utbildningsfunktion, enligt Biesta. Michel Foucault menar att fostran, i ett samhälle och således också inom utbildning, är både viktigt och något som pågår hela tiden.

Vad är läroplanen för förskolan?

  • Läroplan för förskolan. Läroplanen tar upp barnens utveckling och lärande, barnens inflytande i verksamheten och relationen till föräldrarna. Den tar också upp hur förskolan ska samverka med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet.

Vad reglerar förskolans lärande?

  • Skollagen reglerar bland annat vilka rättigheter och skyldigheter barn och deras vårdnadshavare har. Läroplanen beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta under sin tid i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har. Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Hur tar läroplanen upp barnens utveckling?

  • Läroplanen tar upp barnens utveckling och lärande, barnens inflytande i verksamheten och relationen till föräldrarna. Den tar också upp hur förskolan ska samverka med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet.

Relaterade inlägg: