Vilken lag utfärdades 1995 med nr 584?

Innehållsförteckning

Vilken lag utfärdades 1995 med nr 584?

Vilken lag utfärdades 1995 med nr 584?

Delledighet med föräldrapenning socialförsäkringsbalken har föräldern rätt till förkortning av normal arbetstid med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel respektive en åttondel. Lag (2010:1263).

Kan arbetsgivaren skjuta på föräldraledighet?

Nej, i föräldraledighetslagen finns särskilda bestämmelser som förbjuder en arbetsgivare att missgynna en arbetssökande eller en medarbetare av skäl som har samband med föräldraledighet. ... Men på några arbetsplatser finns kollektivavtal som gör att arbetsgivaren kan skjuta på det längre.

Vad säger föräldraledighetslagen?

En arbetstagare har som förälder rätt till ledighet från sin anställning enligt denna lag. Föräldraledighetslagen slår också fast att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten. Förbudet beskrivs i 16 §.

Vad säger lagen om tjänstledighet?

Om du har varit anställd längre än sex månader har du enligt en särskild lag (Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet) rätt till tjänstledighet under sex månader för att pröva att driva egen verksamhet. Du kan driva verksamheten i form av egen firma eller i bolagsform.

Vilka missgynnas av föräldrapenning?

Den som är, ska vara eller har varit föräldraledig får inte missgynnas av sin arbetsgivare på grund av det. Det är förbjudet enligt både föräldraledighetslagen och diskrimineringslagen. Att bli missgynnad betyder att en person i samband med graviditet och/eller föräldraledighet blir orättvist behandlad.

Vad räknas som sammanhängande föräldraledighet?

Ledigheten gäller under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade förlossningen och sju veckor därefter. Kvinnan måste vara ledig minst två veckor före eller efter förlossningen. Mammaledigheten är oberoende av om föräldrapenning betalas ut eller inte.

Relaterade inlägg: