Kan man ha växthus i skugga?

Innehållsförteckning

Kan man ha växthus i skugga?

Kan man ha växthus i skugga?

Om man låter växthuset stå med gavlarna (kortsidorna) i riktning norr–söder får man det bästa ljusinsläppet. ... En alltför solbelyst plats kan medföra att växthuset snabbt blir upphettat med risk att plantorna brännskadas. Vandrande skugga är därför att föredra, dvs att växthuset får skugga någon del av dagen.

Hur mycket sol ska ett växthus ha?

Det är viktigt att växterna förses med tillräckligt ljus, samtidigt får de inte ut- sättas för överdrivet mycket sol. Helst ska växthuset stå i solen största delen av dagen men på en plats med vandrande skugga och med lite blåst. Förmiddagssol är bättre än eftermiddagssol för att växthuset ska värmas upp snabbt.

Måste växthus stå i direkt solljus?

Den bästa placeringen av växthuset är egentligen varken direkt sol eller helskugga utan något mitt emellan – vandrande skugga är allra bäst. Om möjligt, placera växthuset så att det skuggas av ett hus, träd eller en hög buske mitt på dagen då det är som varmast.

Vad ställer man växthus på?

Förutom gurka och tomater, som är de vanligaste växtarterna som odlas i växthus, går det även fint att odla tidiga grönsaker som sallat och rädisor. Man kan odla störbönor och majs om man bor i de trakter där dessa växter inte kan odlas ute. Man kan odla snittblommor som rosor, nejlikor och krysantemum.

Var kan man köpa växthus?

Hos HORNBACH finner du ett brett utbud av växthus i plast, växthus i glas och växthus trä. Allt från stora växthus som kan användas som orangeri, till små miniväxthus och grohus. Vi har även alla tillbehör du kan tänkas behöva, till exempel växthusplast eller kanalplast till växthus.

Hur högt ska ett växthus vara?

Generellt sett får du bygga ett växthus på upp till 15 kvadratmeter golvyta och tre meter i takhöjd utan att söka bygglov. Attefalls-reglerna ger i vissa fall möjligheter att bygga ännu större.

Hur bygger man grunden till ett växthus?

Det vanligaste sättet att montera ett växthus är på plan mark. Det kan antingen vara en sockel, betongplatta, trall eller något annat platt och hårt underlag. Det som är viktigt att tänka på är att underlaget ska kunna bära upp växthusets vikt samt det man odlar.

Relaterade inlägg: