Vilka Grundämnesfamiljer finns det?

Innehållsförteckning

Vilka Grundämnesfamiljer finns det?

Vilka Grundämnesfamiljer finns det?

Alla ämnen i samma grupp har liknande egenskaper då de har samma antal valenselektroner. Valenselektroner är elektronerna i det yttersta skalet. Grundämnen i samma grupp tillhör en grundämnesfamilj. Vi har tittat lite närmare på tre olika grundämnesfamiljer, alkalimetaller, halogener och ädelgaser.

Vad heter grupp 1 i periodiska systemet?

grundämne som ingår i det periodiska systemets grupp 1 (litium, natrium, kalium, rubidium, cesium och francium). Alkalimetallerna utmärks av att de alla är silverfärgade med metallglans (när snittytan är färsk), har en hög elektrisk ledningsförmåga och är mjuka med en låg densitet.

Vad är alkalimetaller Quizlet?

En alkalimetall lämnar gärna ifrån sig sin enda valenselektron, för att få ett fullt elektronskal. Därför reagerar alkalimetallerna lätt med andra ämnen t. ... Det är så för att det svårast att hålla kvar sin valenselektron, eftersom den har störst avstånd mellan kärna och valenselektron.

Vad är fluorider och klorider Quizlet?

Klorider: Salter som innehåller klor kallas klorider. Den vanligaste kloriden är natriumklorid (koksalt). Fluorider: Salter som innehåller fluor kallas fluorider. ... Fluorider är stabila och de stärker tändernas emalj.

Vad menas med en Grundämnesfamilj?

Grundämnen som är i samma grupp i det periodiska systemet har liknande egenskaper. De har samma antal valenselektroner.

Vilka ämnen kallas Halvmetaller?

Namn och medlemmar

  • bor (B) – ev. icke-metall.
  • kisel (Si) – ev. icke-metall.
  • germanium (Ge)
  • arsenik (As)
  • antimon (Sb) – ev. metall.
  • tellur (Te)
  • polonium (Po) – ev. metall.

Vilken huvudgrupp tillhör Kolatomen?

Kolgruppen kallas gruppen av grundämnen i periodiska systemets grupp 14. Alla grundämnen i kolgruppen har 4 elektroner i sitt yttersta skal. Oftast så delar atomerna elektroner med andra atomer.

Vad är en valens elektron?

En valenselektron är en elektron i atomens yttersta skal (valensskalet). Antalet valenselektroner har stor betydelse för vilka kemiska föreningar atomen kan ingå i, det vill säga antalet bestämmer atomslagets kemiska egenskaper. ... Som flest kan det finnas åtta valenselektroner i det yttersta skalet.

Relaterade inlägg: