Är Nattvardsbrödet?

Innehållsförteckning

Är Nattvardsbrödet?

Är Nattvardsbrödet?

Det sakramentala brödet har flera namn; Lammet, altar bröd, Värd eller helt enkelt Nattvardsbröd. Det används inom kristendomen och främst vid Nattvarden. Då brödet symboliserar den återuppståndne Kristus så ska det vara syrat bröd. Brödet kan dekoreras med ett inristat kors eller annan kristen symbol.

Vad heter fatet som oblaten ligger på?

Oblaten serveras på ett fat som i den västliga kyrkan kallas paten. Ordet kommer ur latinets patena som betyder tallrik.

Är oblater osyrade?

Oblat blev så småningom benämningen på de tunna, tunna vita kakor av osyrat bröd, präglade med korset eller andra kristna symboler, som utdelades vid nattvarden. Det var med största vördnad man förr arbetade med allt som hörde till oblatbakningen.

Vad är en nattvard?

Nattvarden är det sakrament som rymmer kristendomens djupaste mysterium. Den är ett återupprepande av den sista måltiden som Jesus åt med sina lärjungar kvällen före korsfästelsen. För den troende är nattvarden en konsekvens av att Gud genom Jesus blev människa.

Vad kallas det kärl som innehåller Nattvardsvinet?

Kalk (från latinets calix 'skål', 'bägare') är ett dryckeskärl, främst syftande på ett liturgiskt kärl för nattvardsvin. Nattvardskalken, calix, är det viktigaste föremålet bland nattvardskärlen. En kalk består av en fot, en nod (nodus) och en skål, en s.k. cuppa.

Vad består oblat av?

Oblater är osyrat, ojäst tunt bröd, som i Sverige tillverkas av kärnvetemjöl och vatten, men kan också tillverkas av andra spannmål t. ex. ris.

Relaterade inlägg: