Varför blir jag trött när jag äter godis?

Innehållsförteckning

Varför blir jag trött när jag äter godis?

Varför blir jag trött när jag äter godis?

Som sagt går snabb energi från socker ofta ned lika snabbt som det gick upp och därför kan du känna dig väldigt trött. Om du istället äter långsamma kolhydrater som pasta, potatis eller ris kommer du att hålla en jämn energinivå under en mycket längre period.

Varför blir man trött efter socker?

Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel.

Varför är jag så trött i huvudet?

I de flesta fall är trötthet orsakad av för lite sömn eller att sömnen har varit dålig, ofta i kombination med mycket arbete. Sömnen kan vara dålig på grund av snarkning och korta andningsuppehåll under sömnen. Andra orsaker till dålig sömn är stress, depression eller oro.

Vad kan hända med kroppen om man äter för mycket socker?

Äter man mer tillsatt socker än 10 procent av kalorierna är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer kalorier än man gör av med. Socker ökar också risken för karies, hål i tänderna.

Varför blir jag så trött efter maten?

Postprandiell (efter måltid) trötthet, eller paltkoma, infinner sig ofta på grund av att energi mobiliseras till arbete med matsmältningen på bekostnad av till exempel hjärnans arbete. Även minskad utsöndring av aktiveringshormon bidrar till paltkoman.

Kan man må illa av socker?

Doktor Lennart Skoog svarar: Dina besvär verkar bero på så kallad dumping syndrom. Det uppstår när man äter en större måltid eller sockerrik föda och maten sedan töms för snabbt från magsäcken ut i tunntarmen. Detta utlöser en del reflexer, till exempel blodtrycksfall, tillfälligt lågt blodsocker, yrsel och illamående.

Relaterade inlägg: