Vad är huvudorsaken till att arter i Sverige rödlistas?

Innehållsförteckning

Vad är huvudorsaken till att arter i Sverige rödlistas?

Vad är huvudorsaken till att arter i Sverige rödlistas?

De viktigaste påverkansfaktorerna för Sveriges arter är avverkning och igenväxning. Cirka 1 400 rödlistade arter påverkas starkt negativt av avverkning och ungefär lika många påverkas av igenväxning. Ett stort antal av de bedömda arterna är knutna till skogs- och jordbrukslandskapet.

Vilka arter är rödlistade i Sverige?

Påverkan
Svenskt namnVetenskapligt namnOrganismgrupp
TrolldruvelobmätareAcasis appensatafjäril, insekt
PygmémossaAcaulon muticummossa
DuvhökAccipiter gentilisfågel
NaverlönnAcer campestrekärlväxt

Är rödlistade?

I Rödlista 2020 visar resultatet att antalet rödlistade arter har ökat sedan rödlistan 2015, från 4 273 till 4 746. ... Av de cirka 21 700 arter som bedömts klassificeras 4 746 som rödlistade, varav 2 249 som hotade. Det sammantagna resultatet visar en viss försämring för Sveriges arter.

Vilka djur är utrotningshotade 2021?

De utvalda hotade djuren är fjällräven, lodjuret, mosshumlan, östersjötumlaren och den vitryggiga hackspetten. Samtliga arter är rödlistade. Två arter – den vitryggiga hackspetten och östersjötumlaren – är akut hotade, med endast ett fåtal individer kvar.

Vad är största anledningen till att arter hamnar på rödlistan i Sverige?

Rödlistan innebär inte i sig en prioritering av vilka arter som ska beaktas inom naturvården, men utgör ett stöd för att göra dessa prioriteringar. Den kan vara till hjälp vid identifiering och prioritering av naturvårdssatsningar, och den kan bidra med kunskap för att nå uppsatta miljömål.

Relaterade inlägg: