Hur mycket är pjäserna värda i schack?

Innehållsförteckning

Hur mycket är pjäserna värda i schack?

Hur mycket är pjäserna värda i schack?

Schackpjäsernas relativa värden
PjäsVärde
löpare3
torn5
dam9
kung4 (i praktiken ovärderlig)

Hur får pjäser gå i schack?

Det kan röra sig rakt framåt och bakåt, rakt åt höger och rakt åt vänster, hur långt som helst. Löparen röra sig diagonalt, alltså "snett" åt vilket håll som helst. Båda spelarna har två löpare var när de börjar varav den ena bara får på vita fält och den andra bara går på svarta.

Vem kom på schack?

Schack är ett av de äldsta och mest spridda spelen. Det har troligen sitt ursprung i Indien på 500-talet och nådde Europa via Persien och Arabvärlden. Namnet "schack" härstammar från det persiska ordet shah, som betyder "kung". De nuvarande reglerna kom till i Spanien på 1400-talet, med några få undantag.

Hur räknar man poäng i schack?

lättare räkna ut när man ska byta pjäser så att man inte förlorar på det.

  1. Bonde = 1 poäng.
  2. Springare = 3 poäng.
  3. Löpare = 3 poäng.
  4. Torn = 5 poäng.
  5. Dam = 9 poäng.
  6. Kung = Den här pjäsen har inga poäng, eftersom att utan den går det inte att spela.

Vad går schack ut på?

Grundregler i schack. Spelet går ut på att vinna genom att fånga motståndarens kung, detta kallas schackmatt. Vit gör alltid det första draget och spelarna turas sedan om att flytta en pjäs åt gången. De olika pjäserna har alla sitt speciella sätt att röra sig på, se nedan.

Hur många steg får hästen gå i schack?

Placering och rörelsemönster Springaren kan antingen flyttas två steg uppåt eller nedåt på schackbrädet, och sedan ett steg höger eller vänster, eller först två steg åt höger eller vänster och sedan ett steg uppåt eller nedåt (alltså i form av bokstaven L).

Kan kungen ta damen i schack?

Hur man flyttar Kungen i schack Kungen kan aldrig flyttas in i schack (där en pjäs kan slå). När kungen blir anfallen av en annan pjäs kallas det "schack".

Vilket land är schack ifrån?

Schackspelet spreds från Indien Från Indien spred sig schackspelet österut över hela Asien. Varianter utvecklades i olika regioner av vilka Kinas xiang qi och Japans shogi fortfarande har många utövare i sina respektive hemländer.

Relaterade inlägg: