Vad heter prickarna över E?

Innehållsförteckning

Vad heter prickarna över E?

Vad heter prickarna över E?

Ë[redigera | redigera wikitext] Ë är en latinsk bokstav som är ett e med diaeresis, d.v.s ett litet e med två prickar (trema). Bokstaven används bland annat i albanska, uigurisk latin, ladinska och kasjubiska.

Vad betyder U?

Ü (gemenform: ü), ibland kallat tyskt y, är ett tecken i det utökade latinska alfabetet, baserat på U, u med trema. Det har olika betydelse och status i olika språk. Egentligen representerar ü tre helt skilda tecken: dels ett eget tecken, dels u med diaresis, dels digrafen ue.

Vad betyder två prickar över E?

Trema ( ¨ ) (från grekiska: τρῆμα, trēma 'hål, punkt') är ett diakritiskt tecken bestående av två punkter, som sätts över en vokal. Tremat har som regel antingen en avskiljande funktion, för att visa att vokalen inte är en del av en diftong, eller en ljudförändrande funktion, bland annat för omljud.

Hur uttalas e med prickar?

Tremat markerar att två på varandra följande vokaler ska vara två separata stavelser. Så bynamnet Montuïri ska uttalas [montui:ri] och galiciskans caïamos ska uttalas [kai:amos]. Vokalen med trema ska alltså uttalas trots att den följs av ytterligare en vokal.

Hur uttalar man tyska U?

Ett tyskt u uttalas likt ett svenskt o i oväder. Uttalet av ü ligger nära ett svenskt y, men läpparna är mer rundade.

Relaterade inlägg: