Vad betyder det att få en nyckelpiga på sig?

Innehållsförteckning

Vad betyder det att få en nyckelpiga på sig?

Vad betyder det att få en nyckelpiga på sig?

Nyckelpigan ansågs hjälpa Jungfru Maria med att hålla nycklarna till himmelriket. Maria är ju förknippad med de sju dygderna och prickarna på den karakteristiska skalbaggen är just sju. Den sjuprickiga nyckelpigan är vanligast, men det finns 69 olika arter bara i Sverige och över 4500 i hela världen.

Vem äter en nyckelpiga?

Nyckelpigans fiender Nyckelpigan skrämmer ofta iväg andra djur genom att varna med sin gula vätska att de är giftiga. Men det finns fortfarande de djur som gärna äter dom. Grodor, sländor och spindlar är deras största hot, och även andra större insekter.

Var kommer nyckelpiga ifrån?

Namnet nyckelpiga är kopplat till Jungfru Maria. Nyckelpigan förknippades tidigt med Jungfru Maria, som enligt traditionen hade nycklarna till himmelriket, eftersom sju är ett heligt tal med till exempel de sju dygderna. Nyckelpigan var Jungfru Marias hjälpreda som tog nycklarna till himmelriket.

Finns det nyckelpigor utan prickar?

Fast riktigt så enkelt är det inte. En del nyckelpigor, som t. ex. tioprickig nyckelpiga, har inte alls alltid "rätt" antal prickar på täckvingarna utan kan ibland (som fullbildad & fullt utfärgad) sakna prickar helt och hållet.

Vad lockar nyckelpigor?

Locka nyckelpigan med mat Huvudsakligen sådan mat som de gillar. Nyckelpigor äter bara två saker, pollen samt insekter och skadedjur. När den här maten finns i överflöd i din trädgård kommer nyckelpigan att vilja ta sig till dit. Pollenväxterna som nyckelpigan gillar är många.

Vad äter en nyckelpiga?

De flesta nyckelpigor är rovdjur och äter huvudsakligen bladlöss, men vissa kan även livnära sig på blodlöss, ullöss och spinnkvalster. Ett fåtal är vegetarianer, däribland den gula tjugotvåprickiga nyckelpigan.

När går nyckelpigor i ide?

Nyckelpigorna äter upp sig under sensommaren så att de klarar hela långa vintern. De klarar sig genom att bygga upp ett fettlager i kroppen som de kan få energi från under vintern. Under vintern går de in i en dvala, ungefär som björnar, och det enda de kan behöva under vintern är vatten.

Relaterade inlägg: