Vad kommer potatisen från?

Innehållsförteckning

Vad kommer potatisen från?

Vad kommer potatisen från?

För tio tusen år sedan odlade inkaindianerna ”papa”, som var en tålig gröda, högt uppe i Anderna. Potatisen gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår älskade potatis.

Hur vet man när potatisen kan skördas?

När kan man skörda potatis? Om du har förgrott potatisenkan du räkna med att du kan skörda ungefär åtta veckor efter planteringen om det är färskpotatis, cirka 10-12 veckor efter odlingen om du har satt sommarpotatis och ännu lite längre för sena potatissorter.

Vem odlade Den första potatisen?

Det började år 1724 då Jonas Alströmer anlade den första svenska potatisodlingen för matbruk på sina ägor i Alingsås. Han upptäckte potatisens många fördelar efter sin skörd, exempelvis som dess rika näringsvärde och möjligheter att omvandla och använda den i matlagning.

Vilka potatisar är mjöliga?

Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron. Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos.

Vart kommer potatisen ifrån?

De allra största potatisodlingarna finns i Skåne, Halland och Västra Götaland. Odlarna arbetar ständigt med att utveckla nya välsmakande friska potatissorter. Hög kvalitet på sättpotatisen i kombination med jordmån, vattning och skötsel under odlingsperioden ger goda exemplar.

I vilket land äter man mest potatis?

Under 2009 nådde den norska potatiskonsumtionen ett nytt bottenrekord med 25,1 kilo potatis per person. Det är en minskning med 30 procent på 10 år. Det land i Europa som äter mest potatis är Vitryssland där varje invånare äter hela 337 kilo potatis per person och år, skriver norska Bedre Gardsdrift.

Vem kom med potatisen till Sverige?

Till Sverige kom potatisen under 1600-talet bl. a. genom att Olof Rudbeck den äldre med- förde potatis från Holland som han besökte 1654. År 1655 började han anlägga Botaniska trädgården i Uppsala och i den första förteckningen över trädgårdens växter från 1658 upptas Solanum tuberosum s.

När blev potatisen en av svenskarnas basföda?

Bönderna kunde bränna sin sprit, men ändå få gott om åkerareal över till föda. Eva Ekeblad hamnade, som första kvinna, i Vetenskapsakademien för sin metod. I början av 1800-talet blevpotatisen svenskarnas basföda.

Var har potatisen sitt ursprung?

  • Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den "upptäcktes" i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad bildas i potatisen?

  • – Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar. Tyvärr bildas även glykoalkaloider, som är potatisen naturliga bekämpningsmedel mot svamp, bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin.

Var finns potatisen i Sverige idag?

  • Men potatis är ändå en liten gröda i Sverige idag. De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Potatisen odlas på 25 000 hektar vilket endast motsvarar en procent av landets totala brukarareal. Trots det är Sverige till 90 procent självförsörjande på potatis.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

  • Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

Relaterade inlägg: