Vem äger Borgholms Slott?

Innehållsförteckning

Vem äger Borgholms Slott?

Vem äger Borgholms Slott?

Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin
Byggnad
Grundad1200-talet
ÄgareStatens fastighetsverk
Öppet för allmänhetenja

Varför brann Borgholms Slott?

Under krigen mellan Sverige och Danmark förstördes slottet i början av 1500-talet och upprustades inte förrän under Johan III:s regeringstid. ... Följande dag undsattes slottet av amiral Wachtmeister, som fördrev danskarna. Byggnadsarbetena avstannade efter Karl X Gustavs död 1660.

Hur gammal är Borgholm?

Staden Borgholm, centralort i kommunen, grundades 1816 och var stad till 1971, då stadsbegreppet försvann.

När byggdes Borgholmsslott?

1654 Borgholm Castle/Constructions started

Hur brann Borgholms slott ner?

Det var Axel Adlersparre som inrättade denna klädesfabrik. Han blev senare landshövding på Öland. Hans företags vistelse på Borgholms slott blev dock inte så långvarig för i oktober 1806 antändes taket av en gnista och hela slottet brann i stort sett upp, endast murarna överlevde eldsvådan.

När brann Borgholms slottsruin?

Kvar blev endast en vaktstyrka. Fram till 1772 hölls regelbundna gudstjänster i slottskyrkan. Slottet förföll och 1803 inrättades en klädesfabrik och ett färgeri i den norra längan. Det var i denna byggnad som den våldsamma branden bröt ut den 14 oktober 1806 och förvandlade slottet till den ruin vi ser i dag.

Hur gammalt är Borgholm slott?

Rötter i 1100-talet Under medeltiden byggdes borgen ut i flera etapper. Kung Johan III utsåg arkitekten Dominicus Pahr att 1572–92 förvandla det gamla fästet till ett renässansslott. Slottet fick formen av en monumental kvadrat med runda hörntorn och ett fyrkantigt torn på varje sträckmur.

Hur stor är Borgholm?

256 ha Borgholm/Area

Relaterade inlägg: