Vad kan orsaka central sensitisering?

Innehållsförteckning

Vad kan orsaka central sensitisering?

Vad kan orsaka central sensitisering?

Perifer sensitisering kan förekomma vid exempelvis posttraumatisk neuropatisk smärta (nervskada), muskelskada [13] eller annan perifer retning. Detta kan i sin tur leda till (central) sensitisering av neuron i ryggmärgens bakhorn.

Vad är Smärtmodulering?

Vid centralt störd smärtmodulering (dysfunktionell smärta) är nervsystemet intakt, men det finns en funktionsstörning i regleringen av smärtsignalerna som leder till ökad smärtkänslighet och förändrad reaktion på fysisk aktivitet.

Vad är Vävnadsskadesmärta?

Vävnadsskadesmärta. Kroppen består av olika slags vävnader, till exempel benvävnad, muskler, fettvävnad och hud. En skada i någon del av kroppen kallas vävnadsskada. Tunna nervändar i form av så kallade smärtreceptorer finns i alla vävnader och signalerar när kroppen drabbas eller hotas av en vävnadsskada.

Vad menas med Nociception?

Nociceptiv smärta Smärta som utlöses av aktivering av nociceptorer. Dessa receptorer svarar på mekaniska, kemiska och termiska stimuli. Nociceptorerna består av fria nervändslut och det finns både specifika (som svarar enbart på en typ av retning) och polymodala (som reagerar på alla typer av stimulering).

Hur blir man av med kronisk smärta?

Behandling av kronisk smärta De senaste åren har det börjat komma läkemedel för just långvarig smärta, men för de flesta patienter är de ännu otillräckliga. Det finns inga riktigt bra läkemedel mot neuropatisk smärta, men mediciner som har utvecklats mot depression och epilepsi kan hjälpa.

Vad menas med Smärttrappan?

Smärttrappan (engelska the Analgesic Ladder) används inom sjukvård för att bedöma vilken läkemedelsbehandling som är lämplig (vid i första hand nociceptiv smärta). Trappan tar nästan bara hänsyn till smärtans styrka, men inte till smärtans mekanism eller mekanismer.

Vad menas med farmakologisk behandling?

Med farmakologisk behandling menas tillförsel på något sätt av något eller några smärtstillande läkemedel.

Vad menas med genombrottssmärta?

Genombrottssmärta är när en patient upplever ytterligare, plötslig smärta trots pågående behandling med smärtlindrande medel. Instanyl ges till patienter som redan behandlas med opioider (en grupp smärtlindrande medel där bland annat morfin och fentanyl ingår) mot långvarig cancersmärta.

Vad menas med nociceptiv och neurogen smärta?

Testa vilken typ av smärta du har Två vanliga smärtor är vanlig nociceptiv smärta (vävnadssmärta) som oftast uppkommer av skada eller förslitning, den andra är perifer neuropatisk smärta (nervsmärta) som ofta uppkommer vid kroppskada, operationer, bältros eller diabetes.

Relaterade inlägg: