Vad kallas runraden?

Innehållsförteckning

Vad kallas runraden?

Vad kallas runraden?

Runraden kallas ofta Futharken efter de sex första runorna fuþark.

Vad heter alfabetet i Runsvenskan?

I Älvdalen använde man runor långt in på 1800-talet och ännu under tidigt 1900-tal fanns där äldre människor som kunde läsa och skriva runor. Det latinska alfabetet kallas ju alfabet efter de två första bokstäverna; Alfa och Beta. Runalfabetet kallas futhark efter de sex första bokstäverna; F, U, TH, A, R, och K.

Vad kallas de yngre Runalfabetet?

Den yngre futhaken består av 16 runor och uppstod kring 800 då det germanska språket drastiskt förändrats under tre århundranden och omformats till fornnordiskan. Utvecklingen och av språket ledde till att ett mer anpassat runalfabet krävdes.

Vad kallas 24 eller 16 Typiga runraden?

Runalfabetet kallas futhark efter de sex första bokstäverna; F, U, TH, A, R, och K. Det finns två typer av runrader, den urnordiska eller 24-typiga futhark, som har 24 tecken och användes fram till ca 800, samt en 16-typig futhark som därefter togs i bruk, med andra ord ungefär samtidigt som vikingatiden började.

Vad är Kortkvistrunor?

Det finns som nämnts ovan flera olika runrader. De runstenar som man möter ute i landskapet är för det mesta ristade med den yngre runraden, som användes under vikingatiden och som hade 16 tecken. Denna förekommer i huvudsak i två olika varianter, som i dag kallas långkvistrunor och kortkvistrunor.

Relaterade inlägg: