Vad heter sjön i Närke?

Innehållsförteckning

Vad heter sjön i Närke?

Vad heter sjön i Närke?

Närkes största sjö är Vättern, på andra och tredje plats kommer Hjälmaren och Skagern. Dessa tre sjöar ligger dock bara delvis inom Närke, den största sjön som ligger helt inom landskapet är Sottern (29 km²).

Har Hjälmaren brunnit?

Under sjösänkningen av sjön Hjälmarenvar det ett mudderverk som brann.

Vilken sjö vid Örebro?

Totalt täcker länets sjöar och vattendrag ungefär tolv procent av länets yta. Vatten från Örebro län rinner till de fyra stora sjöarna: Hjälmaren, Vättern, Mälaren och Vänern.

Vad betyder Hjälmaren?

Namnet Hjälmaren är avlett av ett fornsvenskt *iælmber, vilket på isländska motsvaras av jalmr, som betyder ”buller”, ”stoj”, och på norrländsk dialekt av jalm, som betyder ”skrik”, ”olåt”. Namnet är likbetydande med till exempel sjönamnen Bjälmen, Galmaren. Det betyder alltså ”den vinande sjön”, ”stormsjön”.

Vad är Närke?

Närke är ett landskap i Svealands inland. Ytan är 4 126 km² (minst i Svealand) och ett av de minsta i Sverige. Närke gränsar i sydväst till Västergötland, i nordväst till Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydöst till Östergötland.

Var rinner Hjälmaren ut?

Hjälmaren ligger öster om Örebro och sträcker sig bort mot Eskilstuna. Från Svartåns inlopp i Hjälmaren vid Örebro till Hjälmarens utlopp i Eskilstunaån vid Hyndevad är det knappt 60 km. Till ytan är Hjälmaren Sveriges fjärde största och en av de 25 största i Europa.

När skedde sänkningen av Hjälmarens vatten?

På bara några år sänktes Hjälmaren med 1,5 meter och 19 000 hektar mark torrlades. Sänkningen av Hjälmaren stod klar 1888, men sjösänkningar i omkringliggande marker fortsatte in på 1900-talet.

Vilka sjöar är störst i Sverige?

Vänern är med sina 5 450 km 000 miljoner m3 vatten den största och vattenrikaste sjön. Sett till ytan följs Vänern av Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön, Torneträsk och Siljan. Dessa sjöar står för över två procent av Sveriges yta.

Relaterade inlägg: