Vad heter berget i Åre?

Innehållsförteckning

Vad heter berget i Åre?

Vad heter berget i Åre?

Åreskutan 1420 m. För att nå Åreskutans topp följer du antingen led 214 (röd) eller led 215 (svart). Den snällare varianten på 8,1 kilometer tar cirka 2,5 timmar och den lite tuffare på 6,8 kilometer i brantare terräng tar mellan 3 och 3,5 timmar.

Vad heter Åre på samiska?

h. Åre (Åremål: [^oːɾ], sydsamiska: Ååre) är en tätort i Åre distrikt i Åre kommun, västra Jämtland. Åre är kyrkort i Åre socken men trots namnet inte centralort i kommunen, vilket i stället är Järpen (25 kilometer öster om Åre).

Hur djup är Åresjön?

19 m Åresjön/Max depth

Vad betyder Åreskutan?

Namnet Åreskutan kommer från de gamla nordiska orden skat och skott, som betyder topp eller spets. På jämtska uttalades det "skut" eller "skjut", Åreskutan betyder med andra ord Åretoppen.

Hur många nedfarter finns det i Åre?

Utforska skidområdet Det finns 89 pister i Åres skidområde som består av det centrala skidområdet Åre by, familjevänliga Björnen och Duved/Tegefjäll som ligger en mil västerut från Åre.

Hur djup är kultsjön?

h. Kultsjön (samiska Gåaltoe) är en långsmal insjö i Vilhelmina kommun i Lappland som ingår i Ångermanälvens huvudavrinningsområde. Sjön är 129,8 meter djup, har en yta på 53,4 kvadratkilometer och befinner sig 542,4 meter över havet.

Hur djup är den djupaste sjön?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.

Relaterade inlägg: