Vad betyder slöjan?

Innehållsförteckning

Vad betyder slöjan?

Vad betyder slöjan?

Slöja är ett kvinnoplagg av tunt och lätt material som bärs framför ansiktet eller över håret med ursprungligt syfte att dölja ansikte respektive hår. ... Det flor som finns på vissa damhattar har sitt ursprung i slöjan. I samband med sorg bär kvinnor traditionellt sorgflor. Katolska nunnors huvudduk benämns dok.

Måste man ha slöja?

I Koranens sura 24:30 står att rättrogna kvinnor ska ”behärska sina blickar och akta sin lem och ej visa sina behag undantaget vad som alltid är synligt därav. ... De flesta muslimska uttolkare är överens om att det inte finns ett entydigt stöd i Koranen för att dagens muslimska kvinnor måste bära slöja.

Vad innebär stora och lilla jihad och på vilka olika sätt kan de tolkas?

Jihad betyder “heligt krig” Man brukar tala om "stora Jihad" (“jihad akbar”) och "lilla Jihad" (“jihad asghar“), där stora Jihad är en inre kamp för att leva som god muslim utan egoism och rädsla. Lilla Jihad är en kamp för ett rättvist samhälle, vilket ibland kan innebära att ta till vapen för att försvara islam.

Får man ha slöja i Danmark?

Det har gått två år sedan Danmark införde övertäckningsförbudet, den lag som förbjuder alla plagg som täcker ansiktet, däribland niqab och burka, på offentliga platser i landet. Sedan dess har den danska polisen delat ut 60 böter.

Relaterade inlägg: