Vad är skillnaden mellan delaktighet och delta?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan delaktighet och delta?

Vad är skillnaden mellan delaktighet och delta?

Med delaktighet avses framför allt hur barnen kan delta i frågor som påverkar deras eget liv och hur de upplever sina möjligheter att vara delaktiga. Ofta är de vi vuxna som bidrar till att barnen kan vara delaktiga i såväl vardagliga situationer som i juridiska förfaranden.

Vad är delaktighet LSS?

Delaktighet avser också det dagliga arbetet med stöd och service enligt LSS i syfte att uppnå lagens övergripande mål. Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges med stöd av lagen (6 § LSS).

Vad betyder att aktivt delta i samhället?

Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör ett aktivt deltagande i samhället (artikel 23). Offentliga platser ska vara anpassade och tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Vad är delaktighet och inflytande?

delaktighet. Medverkan eller inflytande på verksamhetsnivå innebär möjlighet till medverkan i utveckling och beslut inom en viss verksamhet, såsom ett boende eller en vårdklinik.

Vad betyder likvärdighet inom LSS?

Enligt Socialstyrelsen innebär likvärdighet enligt LSS att en person ska kunna räkna med att få sina behov bedömda på samma sätt även om hen flyttar till en annan kommun. ... Det måste därför finnas förutsättningar för utveckling när det gäller kvalitet och kompetens inom ramen för stöd enligt LSS”.

Relaterade inlägg: