Vad heter vårt Siffersystem?

Innehållsförteckning

Vad heter vårt Siffersystem?

Vad heter vårt Siffersystem?

Romerska siffror Ett annat välkänt siffersystem är de romerska siffrorna: I, V, X, L, C, D, M (1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000). Vissa bokstäver i det latinska alfabetet får alltså även tjäna som siffror.

Varifrån kommer Arabiska siffror?

Våra siffror 0, 1, 2 ,3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9 är världens mest använda talsystem. De kommer från Indien och Mellanöstern. Själva ordet siffra kommer från arabiskans ”sifr” som betyder tomrum.

Är våra siffror?

siffror kallas arabiska, men i verkligheten har vårt talsystem sitt ursprung i Indien och förmedlades till Europa av arabiska handelsresande. Tack vare kommunikation mellan olika kulturer fick vi ett mycket kraftfullt sätt att uttrycka tal.

Var siffrorna för de arabiska?

De siffror vi använder utvecklades i Indien. I arabvärlden, där man översatte verk från olika delar av världen, började man använda de indiska siffrorna. Siffrorna spreds därför via arabvärlden till Europa.

Vad är Talsymboler?

Talsystem, talbeteckningssystem eller siffersystem används för att med hjälp av symboler eller grupper av symboler beteckna tal, i första hand positiva heltal. Det enklaste talsystemet är det unära talsystemet i vilket varje naturligt tal representeras av motsvarande antal symboler.

När började vi använda arabiska siffror?

De arabiska siffrorna har sitt ursprung i Indien där de tillkom ca 500-talet. Från det arabiska väldet spreds så siffrorna på medeltiden till Europa, där de så småningom fick sitt nuvarande utseende och varifrån de slutligen spreds över stora delar av världen på 1200-talet.

Hur många siffror finns det?

De tal vi tidigare pratat om kallas av matematiker för naturliga tal. Det finns tio siffror, kanske är det för att vi har tio fingrar. Med hjälp av dem kan vi skapa hur stora tal som helst. Siffrorna är nämligen olika mycket värda beroende på var i ett tal de står.

Relaterade inlägg: