Vad menas med bråk?

Innehållsförteckning

Vad menas med bråk?

Vad menas med bråk?

Med tre fjärdedelar menar vi alltså att vi delar något i fyra lika stor delar och sedan tittar på tre av dessa fyra lika stora delar. När vi skriver ett tal i den här formen kallar vi det ett bråktal.

Hur räknar man ut bråk till decimalform?

Eftersom ett tal i bråkform är skrivet som en kvot, kan vi också beräkna värdet genom att dividera täljaren med nämnaren. Utför vi den här divisionen får vi bråktalet i decimalform. Elva fjärdedelar är därför 2,75 när bråktalet är skrivet i decimalform.

Hur räknar man minus med bråk?

För att kunna subtrahera bråktal med varandra som har olika nämnare så förlängs eller förkortas bråktalen först. Detta för att få samma nämnare. Sedan adderas/subtraheras täljarna med varandra.

Hur räknar man Division med bråk?

Division av bråktal Att dividera med ett bråktal är då samma sak som att multiplicera med detta bråktals inverterade tal. Du tar alltså bråket i nämnaren och byter plats på dess täljare och nämnare, och multiplicerar med det.

Hur gör man om bråk till procent?

Ett sätt att tolka bråket 1/3 är förhållandet mellan delen (1) och det hela (3). Det decimala värdet 0,3333… kan vi se som 33,33… %. En tredjedel är därför ungefär 33 %, avrundat till hela procent.

Hur skriver man i Decimalform?

Ibland räknar du med tiondelar, hundradelar, tusendelar och ännu mindre delar av ett heltal. Man har infört ett komma som vi kallar decimaltecken för att visa detta. Decimaltecknet ska vara omedelbart till höger om entalssiffran. Siffror efter decimaltecknet kallas för decimaler.

Relaterade inlägg: