Vad heter stora blåbär?

Innehållsförteckning

Vad heter stora blåbär?

Vad heter stora blåbär?

De blåbär som säljs i trädgårdsbutiker kallas Amerikanska blåbär, en art inom samma släkte som våra blåbär i svenska skogarna. Amerikanska blåbärsplantan blir 60-120 centimeter hög (beroende på sort), och den växer bäst där det är soligt och sur jord.

Är alla blåbär nyttiga?

Hur mycket antioxidanter som finns i bären påverkas av hur de växer, när de plockas samt hur stora bären är och kan därför skilja mellan olika blåbär. Nyttigheterna finns framförallt i skalet i bären och av den anledningen så borde mindre bär innehålla en högre halt antioxidanter än större bär.

Vad heter svenska blåbär?

De svenska blåbären heter egentligen ”bilberry” på engelska och Vaccinium myrtillus på latin är ett helt annat bär, som dock ingår i samma familj som “blueberry”, tillsammans med bland annat lingon och tranbär.

Hur blir det blåbär?

Blåbär är ett flerårigt, lövfällande ris som ofta växer i stora bestånd. Grenarna är vintergröna och kantiga, vilket gör att blåbärsriset är lätt att känna igen även på vintern. Bladen är inte läderartade som hos lingon (V. ... Blåbär blommar i maj-juni, de hängande blommorna sitter ofta ensamma på skaft från bladvecken.

Hur mycket blåbär plockas i Sverige?

Under ett normalt bärår växer det mer än 500 000 ton vilda bär i de svenska skogarna. Vanligast är blåbär, 250 000 ton, följt av lingon, 150 000 ton, och hjortron, 80 000 ton. Ungefär tre fjärdedelar av bären växer i de norrländska skogarna.

Relaterade inlägg: