Vad är finska för slags språk?

Innehållsförteckning

Vad är finska för slags språk?

Vad är finska för slags språk?

Finska är ett finskt-ugriskt språk, och språkgruppen som finska tillhör kallas för östersjöfinska språk. Finskans närmaste släktspråk är meänkieli, som talas i norra Sverige, och kvänska, som talas i norra Norge. Andra släktingar är estniska, samiska och ungerska.

Hur många pratar Sverigefinska?

Sverigefinnar är den största av Sveriges fem nationella minoriteter och har funnits här i nära tusen år. Det finns i dag cirka 700 000 personer i Sverige med finsk bakgrund. I Umeå bor drygt 11 300 sverigefinnar, knappt 9 procent av Umeåborna (SCB). Sverigefinnar är personer som har finska rötter och bor i Sverige.

Var i Sverige talas det finska?

Områden i Sverige där finska talas i dag I norra Sverige och Finland har finska talats mycket länge på båda sidorna om den nuvarande riksgränsen. Andra områden där det har bott finskspråkiga under lång tid är trakterna runt Stockholm och Mälardalen.

Hur har finska uppkommit?

Historia. Man har länge antagit att finskan kommer från ett urfinskt språk, som kom till Norden med invandrare österifrån, från vilket samiska språket skildes ut ungefär 1500–1000 f.Kr.. Estniskan avskiljdes under det första århundradet e.Kr. ... Finska och samiska är besläktade.

Hur många pratar finska i hela världen?

Många finnar som flyttade till Sverige under 1500-1600-talen genomgick språkbyten men svedjefinnarna höll sig till sin grupp och lyckades länge, in på 1960-talet, bevara språket eller vara tvåspråkiga. Finskan är modersmål för ungefär fem miljoner människor i världen.

Hur många människor pratar arabiska i Sverige?

Mikael Parkvall som är lingvist vid Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet, skriver att antalet personer i Sverige med arabiska som modersmål har fördubblats på 10 år och är nu sannolikt över 200 000.

Vad är unikt med finska?

Finskt uttal anses vara lätt att lära, då det finska språket i hög grad uttalas så som det skrivs och ljuden liknar de svenska. Uttalet för en bokstav varierar inte som till exempel för svenskans e (e eller ä) och o (o eller å). Betoningen ligger alltid på första stavelsen.

Vad skiljer finskan från svenskan?

Finska skiljer sig mycket från svenska, en skillnad är till exempel att svenskan har prepositioner, man säger på, till, från, i. I finskan använder man kasusändelser som läggs på slutet. Ta till exempel ordet bilar – autot.

Relaterade inlägg: