Vad heter sjöarna i Småland?

Innehållsförteckning

Vad heter sjöarna i Småland?

Vad heter sjöarna i Småland?

Lista över Smålands större sjöar
NamnYta (km²)Höjd över havet (m)
Sommen132147
Unnen21,7144
Vidöstern44,8144
Vättern189388,5

Är Vänern Sveriges största sjö?

Sveriges till ytan största sjö är Vänern, som ibland brukar betecknas som ett innanhav. Vänern är också Sveriges mest vattenrika sjö och har en volym på cirka 153 000 miljoner m3. Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3).

Vilken kommun har flest sjöar i Sverige?

Blekinge i topp med många men små sjöar Enligt Hydrografi i Nätverk finns i Sverige nära 87 000 vattenytor med en yta större än en hektar. Med detta underlag är landskapet Blekinge sjötätast och har flest sjöar per kvadratkilometer.

Vad är Sveriges största sjö?

  • Sveriges största sjö är Vänern. Vänern är också den tredje största sjön i Europa. V Vänern är större än de tio sjöarna före på listan tillsammans. Vänern är så pass stor att den brukar kallas ett innanhav.

Vad är Sveriges tredje största sjö?

  • Sveriges tredje största sjö Mälaren har en spretig form med många armar och öar. Den rinner ut i Östersjön genom Stockholm och Södertälje, och ungefär två miljoner människor [2] får sitt dricksvatten härifrån. 2. Vättern.

Vad är Sveriges djupaste sjö?

  • Sveriges djupaste sjö är Hornavan i Arjeplogs kommun i Lappland. Eftersom sjön är reglerad så kan dess yta och därmed även djup variera, precis som med många andra sjöar. SMHI anger i ett dokument att Hornavan är 228 m djup, och i ett senare dokument 221 m. Hur som helst är Hornavan med råge Sveriges djupaste sjö.

Relaterade inlägg: