Vad är det för temperatur på Saturnus?

Innehållsförteckning

Vad är det för temperatur på Saturnus?

Vad är det för temperatur på Saturnus?

Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium. Det går alltså inte att landa på planeten. Men faktum är att det i planetens mitt finns en kärna av sten som är ungefär lika stor som planeten jorden. Trycket på denna kärna är dock enormt och temperaturen är ungefär 11 700 grader Celsius.

Hur stora är Saturnus ringar?

Medan Saturnus ringar är 272 692 kilometer breda är de bara cirka 100 meter tjocka – samma avstånd som längden på en fotbollsplan. Saturnus ring består av miljontals isiga partiklar som tros variera från dammkornsstorlek till så stora som ett mindre hus.

Hur kom Saturnus till?

Saturnus och de övriga gasjättarna måste ha bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet. Man vet dock inte hur det gick till. I likhet med alla de andra planeterna bildades Saturnus av rester från det gasmoln och det rymdstoft som givit upphov till solen. Det finns två teorier om hur gasjättarna bildades.

Vilken jätte i nordisk mytologi har namngett en av Saturnus månar?

Surtur
Upptäckt
Excentricitet0,3680
Siderisk omloppstid1238,575 dygn
Inklination166.9°
Måne tillSaturnus

Vad är Saturnus temperatur på Solsidan?

Fakta
Fakta1. Inre kärna, järn/kisel 2. Flytande metalliskt väte 3. Flytande molekylärt väte 4. Väterik atmosfär
Temperatur i molntäcket:Cirka -190 °C (medeltal)
Atmosfär:Mest väte och helium
Dygnets längd:10 timmar 45 minuter
Årets längd:29,5 jordiska år

Hur många ringar finns det runt Saturnus?

De är nio hela ringar och tre brutna ringar som inte når hela vägen runt. Ingen vet hur ringarna har uppstått, men mycket tyder på att de har varit där sedan kort tid efter Saturnus bildades.

Vem kom på namnet Saturnus?

Trots att Saturnus ligger så långt bort som 9,5 gånger längre ut än jorden från solen är planeten så stor att den är synlig för blotta ögat. Därför är den känd redan sedan antiken men då under namnet Kronos som är guden Saturnus motsvarighet i den grekiska mytologin.

Hur många gånger större är Saturnus än jorden?

Den är fyra gånger större än jorden och hör till de fyra jätteplaneterna tillsammans med Jupiter, Saturnus och Neptunus. Ett varv runt solen tar 84 år för Uranus. Men eftersom dess rotationsaxel lutar med nästan 100 grader, blir årstiderna långa och mörka: en 42 år lång...

Relaterade inlägg: