Vad gör dopamin och serotonin?

Innehållsförteckning

Vad gör dopamin och serotonin?

Vad gör dopamin och serotonin?

Serotonin och dopamin Båda ämnena är signalsubstanser som påverkar vårt humör, men ungefär där slutar likheterna. Medan serotonin bildas av det tryptofan som kommer från det vi äter bildas dopamin i vår hjärna.

Hur använda glutamat?

Glutamat finns både naturligt och som tillsatsämne i maten. Tillsatsen glutamat är även känd som MSG, efter engelskans ”monosodium glutamate”, och används som ett smakförstärkande salt med E-nummer E 621. Det finns bland annat i färdiga kryddblandningar, chips och buljong.

Är glutamat olagligt?

Svenska Livsmedelsverket intar emellertid en avvaktande hållning - så länge natriumglutamat är tillåtet inom EU anses det också kontrollerat och ofarligt. I Sverige är natriumglutamat förbjudet i barnmat. För livsmedelsföretag finns det stora fördelar med glutamat. Det är billigt, lätt att använda och ger mycket smak.

Vad är dåligt med Aromat?

Ja det stämmer att Aromat inte är så hälsosamt för oss. Det beror på att det innehåller glutamat, ett ämne som sägs kunna ge både huvudvärk, svettningar och allvarligare skador som fosterskador och depressioner.

Relaterade inlägg: