Hur uppfattas skånska?

Innehållsförteckning

Hur uppfattas skånska?

Hur uppfattas skånska?

buren med accent 1 (bestämd form av bur) och buren med accent 2 (av bära). I Stockholmsområdet och på de flesta håll i landet har sammansatta ord nästan uteslutande accent 2. Skånskan har däremot främst accent 1 i sammansättningar, det vill säga ett rakare uttal i början av ordet utan melodi.

Hur låter skånska dialekten?

Det skånska språket uppvisar egentligen endast små dialektala skillnader. De största skillnaderna finns i uttalen av äldre bakre a-ljud /ɑ/, äldre slutet e-ljud /e/ och öppet e-ljud /ɛ/. Stora likheter finns i dialekterna i norra-östra Skåne, västra Blekinge, Markaryd och Hallaryd.

Hur uttalar skåningar r?

REPLIK: Jo, vi skåningar kan visst säga "r" – men r:en utesluts däremot ofta i dalmål. Vilket påhopp på oss skåningar! Att påstå att vi inte kan säga "R"! Vi säger "R" på ett annat sätt än vad masar gör, men det betyder inte att vi inte kan säga "R".

Vilken dialekt rullar på r?

Tungrots-r är det skorrande r-ljud som man gör med bakre delen av tungan. Tungrots-r är vanligt förekommande i sydsvenska mål och i vissa götamål (götaregeln), medan tungspets-r är vanligare i övriga svenska dialekter. Fonetiskt är tungrots-r en tonande uvular frikativa och skrivs i IPA som ʁ.

Relaterade inlägg: