Hur länge ruvar tofsvipan?

Innehållsförteckning

Hur länge ruvar tofsvipan?

Hur länge ruvar tofsvipan?

Häckning. Tofsvipan häckar vanligtvis första gången vid två års ålder. Hanen krafsar upp flera bogropar direkt på marken, varav en accepteras av honan. Honan lägger vanligtvis fyra ägg, men tre till fem förekommer, som ruvas av båda föräldrarna i 24–31 dagar.

Hur stor är en tofsvipa?

Tofsvipan känns igen på sin långa tofs på hjässan och sina breda vingar. Honans tofs är lite kortare än hanens. På långt håll ser tofsvipan nästan svartvit ut och är ungefär lika stor som en duva, ca. 30 cm lång.

Var är tofsvipan?

Tofsvipan är en av våra tidigaste vår- och sommargäster. Den kommer i februari - april och flyttar i juni - oktober till Västeuropa och till de västra Medelhavsländerna. Arten häckar spritt i södra och mellersta Sverige upp till mellersta Värmland, centrala Dalarna och längs Norrlandkusten till södra Ångermanland.

Vilken familj tillhör tofsvipan?

Vipor Northern lapwing/Higher classification

Var häckar tofsvipan?

Återvänder till sina häckningsområden i södra Sverige. Häckningsperiod i södra Sverige. Flytten söderut påbörjas Ungfåglar och gamla fåglar samlas i allt större flockar. Tofsvipans ängsliga jamande läte och fladdriga flykt över delvis snötäckta åkrar hör till våra käraste vårtecken.

Är gulsparv en flyttfågel?

Gulsparv (Emberiza citrinella) är en stor och långstjärtad sparv inom familjen fältsparvar som förekommer över stora delar av Europa och i Väst- och Centralasien. Merparten av den europeiska populationen är stannfåglar medan den östra underarten delvis består av flyttfåglar som övervintrar längre söderut.

Är grågås en flyttfågel?

Flyttar, huvudsakligen under oktober, till västra och sydvästra Europa samt sällsynt till Nordafrika. Coto Doñana i Spanien är en viktig övervintringsplats, liksom även Holland i sen tid. Enstaka individer kan även övervintra i Skåne. Den högsta kända åldern är 25 år och 9 månader.

Relaterade inlägg: