Kan vagel smitta?

Innehållsförteckning

Kan vagel smitta?

Kan vagel smitta?

En vagel är en inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar. Inflammationen är helt ofarlig och vanlig hos både barn och vuxna. Vageln smittar inte.

Kan man spräcka en vagel?

En vagel intill ditt öga brukar torka ihop och försvinna av sig själv inom en vecka eller två om du baddar ditt svullna ögonlock med varmt vatten och trycker ut svullnaden mot ögonlockskanten. Vid långvariga besvär kan du behöva göra ett läkarbesök för att tömma vageln.

Vad gör man åt vagel på ögonlocket?

Vad kan jag göra själv?

  1. Värm och massera ögonlocket lätt med varm kompress. Värme och massage öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare. ...
  2. Om vageln spricker. Du kan tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten om vageln spricker och det bildas var. ...
  3. Använd inte linser.

Varför uppkommer vagel?

En vagel går oftast över av sig själv inom ett par veckor. Vaglar uppstår när det kommer in bakterier i en talgkörtel i ögonlocket. Om du har haft en vagel en gång är det vanligt att du får nya. En vanlig orsak till återkommande vaglar är torra ögonlockskanter, en annan är kronisk ögonlocksinflammation.

Hur länge brukar man ha en vagel?

En vagel läker vanligen spontant inom cirka 10 dagar, men kan bli ett recidiverande besvär. Det är därför viktigt att fastställa grundproblemet och behandla detta. Bakomliggande orsaker kan vara: Torra ögon.

Hur lång tid innan vagel försvinner?

Vaglar brukar oftast försvinna av sig själv inom några veckor. För att påskynda läkningen kan du tvätta rent och badda med bomullstuss och varmt vatten. Den inflammerade vageln kan även spricka av sig själv och det kan då komma ut lite var och blod. Tvätta då rent med vanligt vatten.

Varför ska man inte ha linser när man har en vagel?

Använd inte kontaktlinser och undvik smink när du har en vagel. Linser och makeup kan förvärra de besvär du upplever. En vagel kallas ibland för en finne i ögonlocket och lider du av akne är det vanligt att en vagel kan uppstå.

Relaterade inlägg: