Vad heter Nya Ullevi?

Innehållsförteckning

Vad heter Nya Ullevi?

Vad heter Nya Ullevi?

Ullevi, Ullevi Stadion, under byggtiden Nya Ullevi, är en multiarena i Göteborg. Den används för fotboll, friidrott och konserter.

Vilka artister har fyllt Ullevi?

Publikrekord vid konserter

  • Håkan Hellström , 70 144.
  • Håkan Hellström , 70 091.
  • Håkan Hellström , 69 349.

Varför heter det Ullevi?

Arenan var vid sin invigning Nordens största fotbollsarena. Från början hette den Ullervi fotbollsbana, efter den fornnordiska guden Ull och ordet vi som betyder helig plats, offerplats, hednisk helgedom eller kultplats. ... Gamla Ullevi var Göteborgs stora fotbollsarena tills nya Ullevi stod färdig till VM i fotboll 1958.

Vem namngav Gamla Ullevi?

Sture Allén fick uppdrag av Göteborgs kommunstyrelse att leda jobbet på att namnge den nya fotbollsarenan. För detta kräver han nu 44 800 kronor. Att kalla Gamla Ullevi för "Gamla Ullevi" kommer kosta Göteborgs stad 44 800 kronor. Så tycker den som skickat räkningen, och så tycker de ansvariga politikerna.

När invigdes Nya Ullevi?

Ullevi/Opened Inför fotbolls-VM 1958 utlystes en arkitekttävling om ett nytt Ullevi som skulle byggas. Tävlingen vanns av arkitekterna Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson som tog sig an uppdraget att rita byggnaden. Den nya arenan invigdes den med en match mellan Sverige och Göteborgs-Alliansen som slutade med 2–2.

Hur många platser Gamla Ullevi?

Man hade då ersatt den gamla träläktaren på västra sidan med en sittplatsläktare i betong med plats för 6 000 åskådare. Längs kortsidorna hade man uppfört nya ståplatsläktare och Ullevi hade nu en kapacitet på 30 000 åskådare. Arenans publikrekord, 32 357, sattes drygt tio år senare i en match mellan Öis och Elfsborg.

Vem byggde Ullevi?

Fakta om Ullevi Tävlingen vanns av arkitekterna Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson som tog sig an uppdraget att rita byggnaden. Den nya arenan invigdes den med en match mellan Sverige och Göteborgs-Alliansen som slutade med 2–2.

Hur många får plats i Nya Ullevi?

40 000 Ullevi/Capacity

Hur många får plats på Gamla Ullevi?

Arkitekt: Lars Iwdal, Arktitektbyrån. Byggherre: Publikkapacitet: 18 100 (med delvis stående publik), 16 000 (med enbart sittande publik). Planmått: 105×68 meter.

Relaterade inlägg: