Vad heter texten i en opera?

Innehållsförteckning

Vad heter texten i en opera?

Vad heter texten i en opera?

Texten, eller librettot, i en opera är ofta av stort poetiskt och litterärt värde. Många kompositörer har skapat operor efter Shakespeares pjäser, grekiska dramer eller Goethes romaner och inte sällan är librettot en omarbetning av berömda böcker eller skådespel.

Vad är opera?

opera (italienska, av latin oʹpera 'arbeten'), drama där texten helt eller delvis sjungs till instrumentalt ackompanjemang. Exempel på musikdramatiska former med talade dialoginslag är opéra-comique, sångspel och operett.

Vilken är den bästa operan?

Men jag säger nog Wolfgang Amadeus Mozarts "Figaros bröllop", Fredrik Kempe. Richard Wagners "Götterdämmerung" och Giacomo Puccinis "Turandot". från Bel canto, som Casta Diva med Montserrat Caballet eller Maria Callas.

Vilket språk är opera?

Operor sjungs oftast på originalspråk, vanligen italienska, franska eller tyska. Ibland finns en textmaskin där man kan läsa en förkortad översättning, ibland finns ingen annan hjälp än programbladets beskrivning av handlingen. Operor är lååånga. Ofta omkring tre timmar.

Har en berömd opera?

  • ADIEU NOTRE PETITE TABLE – en aria ur operan Manon. AH FUYEZ DOUCE IMAGES- en aria från operan Manon. ...
  • CASTA DIVA – en aria från operan Norma. ...
  • DEIN IST MEIN GANZES HERZ – en aria från operan Land of smile.
  • IL DOLCE SUONO RISO – den galna scenen från operan Lucia di Lammermoor.

Varför gillar man opera?

"Varför ska man bry sig om opera?" frågar han retoriskt i inledningen. Jo, för att opera som konstform har en dubbelhet som gör den magnifik. Den är känslosam och underhållande samtidigt som den gör magnifika konstnärliga anspråk – den är både dröm och skådespel.

Vilka instrument används i opera?

Till exempel vid ett bröllop 1565 i Medicifamiljen uppfördes Cupid och Psyché med madrigaler av Francesco Corteccia och instrumentala mellanspel (entr'acte) av en liten orkester bestående av fyra cembali, fyra violiner, två tromboner, två lutor, två tenorblockflöjter, flöjt och kornett.

Relaterade inlägg: