Vem är far till Fenrisulven?

Innehållsförteckning

Vem är far till Fenrisulven?

Vem är far till Fenrisulven?

Asarna anade att de fasansfulla varelserna skulle ärva sina föräldrars onda anlag. Därför beslutade sig Allfader Oden för att uppfostra ett av barnen. Fenrisulven föddes upp i asornas ägor och Tyr var den ende som tordes närma sig honom då han skulle utfodras.

Var son till Oden?

Oden har många namn och är både krigsgud och dödsgud. Till hans boning Valhall kommer hälften av de krigare som dött i strid. Han är den enögde allfadern som offrat sitt öga för att kunna se allt som händer i världen. Med Frigg har han sonen Balder och med Jorden har han sonen Tor.

Vad vaktade Garm?

Garm (norröna Garmr) är i Vǫluspá en hund eller varg som står bunden vid Gnipahålan, och vars skällande förebådar Ragnarök.

Vem födde Midgårdsormen?

Midgårdsormen var enligt en myt barn till Loke och en jättinna som hette Angerboda. Fenrisulven och Hel var odjurets syskon.

Har Ragnarök skett?

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Vem dräpte Garm?

Frånsett ett citat ur Grímnismál, där Garm sägs vara ”ypperst av hundar”, har Snorre Sturlasson inga andra upplysningar om Garm än att han vid Ragnarök skall kämpa mot Tyr och att de då kommer att dräpa varandra. Detta står i Gylfaginning 51. Nu har också hunden Garm blivit lös, där han stått bunden framför Gnipahålan.

Relaterade inlägg: