Vad kallas invånare i Nigeria?

Innehållsförteckning

Vad kallas invånare i Nigeria?

Vad kallas invånare i Nigeria?

Drygt två tredjedelar av invånarna tillhör en av de tre dominerande grupperna hausa-fulani, yoruba och igbo.

Vilka länder gränsar till Nigeria?

Beläget i Västafrika och uppkallad efter floden Niger, Nigeria är ett av de mest utvecklade länderna i Afrika. Landet har en lång och spektakulär kust mot Atlanten förutom att dela gränsar med Niger, Tchad, Benin och Kamerun.

Vart bor folk i Nigeria?

Antalet invånare i hela landet är 201 miljoner och beräknas vara världens sjunde största befolkning. Nästan två tredjedelar av befolkningen (62 procent) är under 25 år och 43 procent är under 15 år. Hälften av befolkningen bor i tätorter, inklusive över 21 miljoner i huvudstaden Lagos.

Vilket år blev Nigeria självständigt?

Nigeria blev självständigt från Storbritannien 1960. Etniska och religiösa spänningar bidrog till demokratins kollaps 1966. I ett inbördeskrig som rasade 1967–1970 dog över en miljon människor, de flesta av svält.

Hur ser det ut i Nigeria idag?

Nigeria är en federal republik där presidenten är stat och regeringschef och överbefälhavare för armén. Trots att demokratin i landet stärktes när militärdiktaturen föll 1999, anses Nigeria fortfarande som auktoritärt. Korruption präglar stora delar av samhället.

Vad ligger Nigeria?

Nigeria ligger i Västafrika och är dubbelt så stort som Sverige. Mitt i landet flyter Niger samman med biflödet Benue på sin väg mot Atlanten. Flodarmarna delar landet i en nordlig, en västlig och en östlig del. I söder breder det oljerika Nigerdeltat ut sig vid Guineabukten.

Vilka naturresurser har Nigeria?

Nigeria är Afrikas största oljeproducent och har världsdelens största reserver av naturgas. Nästan all olja som pumpas upp går på export som råolja. Oljeindustrin har orsakat stora miljöskador.

Relaterade inlägg: