Vad innebär det att vara Boendeförälder?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara Boendeförälder?

Vad innebär det att vara Boendeförälder?

föräldern som inte har barnet folkbokfört hos sig, som har det huvudsakliga ansvaret för kostnader med anledning av barnets umgängesresor. Boendeföräldern, dvs. ... I praktiken betyder det att om någon av föräldrarna inte har råd att betala resekostnaden får den andre föräldern betala mer.

Vad är delad vårdnad?

Har föräldrarna gemensam vårdnad kan domstolen besluta om vem av dem barnet ska bo med. Barnet kan bo hos en förälder eller växelvis hos båda föräldrarna. Vad som är bäst för barnet ska vara avgörande för domstolens beslut.

Vem ska vara Boendeförälder?

Barnets boende är hos den förälder som barnet huvudsakligen bor tillsammans med. Men det huvudsakliga boendet är inte samma sak som själva vårdnaden om ett barn. Om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet kan barnet bo växelvis hos sina föräldrar. Då blir båda föräldrar så kallad boendeförälder.

Vad krävs för att bli Boendeförälder?

Avtalet måste vara skriftligt och godkännas av socialnämnden. Annars kan en av föräldrarna eller båda väcka talan hos rätten så att rätten får besluta om vem av föräldrarna barnet ska bo tillsammans med (6 kap. 14a § FB). Domstolen kan bestämma att barnet ska bo hos en av föräldrarna eller växelvis hos båda.

Vem ska köra vid umgänge?

Det finns dock en regel som reglerar kostnaderna för resor. Enligt denna regel ligger det primära ansvaret på umgängesföräldern, dvs pappan i er situation. Boendeföräldern ska hjälpa till att betala om resan är mer än 10 mil och om boendeföräldern har ekonomiska förutsättningar att betala, se Föräldrabalken 6 kap 15 b.

Hur funkar umgängesrätt?

Umgängesrätt är den rättighet som barn har att träffa den förälder de inte bor tillsammans med. Det är alltså barnens rättigheter men det är föräldern som har så kallad talerätt. Umgängesrätten kan avtalas om hos Familjerätten, där man om man kommer överens bör teckna avtal och låta det godkännas.

Vad är skillnad på gemensam och delad vårdnad?

Gemensam vårdnad är den juridiskt korrekta benämningen av vad som i folkmun ibland kan kallas för ”Delad vårdnad”, eller att vårdnaden är ”50% - 50%”. ... Genom att båda föräldrarna har ett rättsligt ansvar för barnet blir det också säkrare för barnet att få sina juridiska rättigheter bevakade gentemot omvärlden.

När kan man ha delad vårdnad?

Om barnet föds när föräldrarna redan är gifta så får de automatiskt gemensam vårdnad. Gifter de sig efter födseln, och efter att faderskapet bekräftats, får de automatiskt gemensam vårdnad. Om ett barn föds när föräldrarna är ogifta så kommer modern ensam ha den faktiska vårdnaden för barnet.

Vem betalar vad vid växelvis boende?

Huvudregeln vid växelvist boende är att ingen av föräldrarna ska betala något underhåll. Av lagen framgår att föräldrarna ska svara för barnets underhåll efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga, 7 kap. 1 § FB.

Vad gäller för Umgängesförälder?

Den som inte bor med barnet har rätt att få information av boendeföräldern om barnets liv och mående som kan främja umgänget. Umgängesföräldern har i regel skyldighet att betala underhållsbidrag till boendeföräldern. Vad gäller kostnader för umgängesresor så kan boendeföräldern åläggas att bidra till dessa.

Relaterade inlägg: