Vad menas med Åtalsangivelse?

Innehållsförteckning

Vad menas med Åtalsangivelse?

Vad menas med Åtalsangivelse?

normalgraden, de grova brotten hör under allmänt åtal utan speciella förutsättningar. För att åklagaren ska få väcka åtal krävs att målsäganden angett brottet till åtal och att åklagaren anser att åtal är påkallat ur allmän synpunkt. Undantag från kravet på angivelse gäller om målsäganden är under 18 år.

Vad händer efter ett åtal?

Om åtal väcks blir det rättegång i domstolen. En av åklagarens uppgifter är att bevisa att den åtalade har begått brottet. Hon eller han redogör för teknisk bevisning, förhör misstänkta, vittnen och experter för att domstolen ska ha ett så bra underlag som möjligt att bedöma gärningen på.

Vem får väcka åtal?

När åklagaren väcker åtal En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.

Vad är Åtalsbrott?

Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det finns dock några viktiga undantag. En första förutsättning för att åklagare ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan.

Hur lång tid tar det för åklagaren att väcka åtal?

Oftast bestämmer domstolen att åtal ska väckas inom 1-2 veckor från det att beslut om häktning togs. Om inte hela den utsatta tiden behövs, ska åtal väckas innan. Om den misstänkte inte är häktad, måste åklagaren väcka åtal innan brottet preskriberas. Preskriptionstiden för brott är två år och uppåt.

Vad händer när förundersökningen är klar?

När förundersökningen är klar fattar åklagaren beslut om att väcka åtal eller inte. Om åtal väcks innebär det att domstolen kommer att pröva målet vid en rättegång.

När får åklagaren väcka åtal?

Åtal ska väckas om det finns tillräckligt underlag som visar att ett brott har begåtts och en gärningsperson kan knytas till brottet. Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten.

Relaterade inlägg: