Vad innebär BK2?

Innehållsförteckning

Vad innebär BK2?

Vad innebär BK2?

Dessa skyltar visar att vägen har nedsatt s.k. bärighetsklass. En väg av högsta standard har bärighetsklass 1 eller benämns också som BK1, vilket inte skyltas. BK2 och BK3 skyltas, och det innebär vissa gränser för axeltryck, boggitryck och bruttovikt. ... De som kör tunga fordon måste känna till dessa skyltar.

Hur många procent av statligt vägnät tillhör bärighetsklass 1 BK1?

På vägar och broar med bärighetsklass 1 tillåts högre fordonsvikter. Denna klassificering följer även EU:s bestämmelser. 83 % av det allmänna vägnätet i Sverige omfattas av BK1.

Vad är högsta tillåtna Drivaxeltryck BK2?

på max 11,5 ton på en drivande axel och 10 ton på en löpande axel. och ett axeltryck på max 10 ton, oavsett om det är en drivande eller löpande axel. och ett axeltryck på max 8 ton, oavsett typ av axel.

Vad innebär BK1?

Bärighetsklass (BK) är den klassificering som används för att gradera bärighet. Hur tunga fordon en bro eller en väg i det allmänna vägnätet får belastas med. Enskilda vägar är inte klassificerade utan regleras med lokala bestämmelser. BK1 Max 64 tons bruttovikt tillåts.

Hur stor får bruttovikten vara på en BK1 väg?

Enskilda vägar är inte klassificerade utan regleras med lokala bestämmelser. BK1 Max 64 tons bruttovikt tillåts. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara lägre. BK2 Max 51,4 tons bruttovikt.

Hur räknar man ut axeltryck?

Titta först i tabellen för axeltryck. Framaxel får maximal ha ett tryck av 10 ton på en BK2 väg. Vår exempellastbil får maximal ha ett framaxeltryck på 7 500 kg enligt registreringsbeviset. Den lägre av dessa vikter är den man ska räkna med, alltså 7 500 kg.

Vad är högsta Trippelaxeltryck på BK3?

Det högsta tillåtna boggitrycket för bärighetsklass BK1 och BK4 är 16—20 ton, för BK2 16 ton och för BK3 12 ton.

Relaterade inlägg: