Vad kommer ordet polis?

Innehållsförteckning

Vad kommer ordet polis?

Vad kommer ordet polis?

Etymologi. Ordet polis har funnits i svenska språket sedan 1785 och kommer via franska police, statsform, politik, polismakt. Från latinets politia civil förvaltning, via antika grekiska adjektivet politikós till politeia, medborgare, stadsförvaltning och pólis, πόλις ['pɔ-] (plural: póleis), som betyder stad, stat.

Vad var en stadsstat på grekiska polis?

Polis (plural poleis) var stadsstater i antikens Grekland. Det grekiska ordet πόλις, polis, (stad, stat, borg, medborgare) är besläktat med politeia (medborgarskap, statsförvaltning). De har gett upphov till begrepp som polis, politik, policy, metropol och kosmopolit.

Hur många poliser finns på Island?

Hos oss finns drygt 130 poliser per 100 000 invånare – lika många som i Vatikanen.

Vad kommer ordet snut ifrån?

Snut är ett gammalt fornsvenskt ord, som ursprungligen betydde 'tryne', 'nos', 'mule'. Ordet har sedan, antagligen på grund av associationen till djur, börjat användas nedsättande om poliser. Det används också i dumsnut och i snutfager, som betyder ' vacker på ett banalt, insmickrande sätt'.

Vad kommer ordet Aina?

På polisbilen står det ”aina” (turkisk slang för ”polis”, egentligen ”snut”) i stället för polis. ... Allt i syfte att rekrytera flera poliser med utomnordiskt ursprung.”

Vad är en stadsstat i det antika Grekland?

Befolkningen bara växte och växte och byarna blev allt större. Varje stad var självförsörjande med egna boskap och jordbruk och de styrde sig själva. Kallas därför för stadsstater. Befolkningen bara växte och tillslut räckte inte maten åt alla i de grekiska stadsstaterna.

Vad var en stadsstat och vad förenade dessa?

En stadsstat eller stadsrepublik, även fristad, är ett historiskt begrepp för en stat som enbart bestod av en stad och dess närmaste omland, där styret utövades av den borgerliga staden. ... Moderna självständiga stadsstater är exempelvis, San Marino och Singapore.

Är polisen kommunal?

Polisen blir statlig i hela Sverige Genom beslut vid 19 års riksdagar beslutades det att polisen i Sverige skulle bli statligt styrd från år 1965. I samband med det minskades antalet polisdistrikt från över 5. Rikspolisstyrelsen skapades för att vara en samordnande myndighet för polisen.

Vad kallas polisen i förorten?

Ordet 'aina' kommer ursprungligen från turkiskan och betyder 'utan spegel'. I Stockholms förorter används det dock som ett slangord för polis. Genom att visa intresse för den kultur som existerar i miljonprogrammen hoppas nu stockholmspolisen väcka motsvarande intresse för polisyrket bland förortsungdomar.

Vad var polis i Grekland?

  • Polis (plural poleis) var stadsstater i antikens Grekland. Det grekiska ordet πόλις, polis, (stad, stat, borg, medborgare) är besläktat med politeia (medborgarskap, statsförvaltning). De har gett upphov till begrepp som polis, politik, policy, metropol och kosmopolit.

Vad betyder polis i svenska språket?

  • Ordet polis har funnits i svenska språket sedan 1785 och kommer via franska police, statsform, politik, polismakt. Från latinets politia civil förvaltning, via antika grekiska adjektivet politikós till politeia, medborgare, stadsförvaltning och pólis, πόλις ['pɔ-] (plural: póleis), som betyder stad, stat.

Vad är synonymer till polis?

  • Synonymer till polis. Synonymer till. polis. aina, bengen, blåljuspersonal, byling, bängen, detektiv, farbror blå, gendarm, konstapel, lagens väktare, lagväktare, länsman, munk-ätare, polis, poliskonstapel, poliskvinna, polisman, snut, snuten.

Relaterade inlägg: