Hur vet man att det är dags att dränera?

Innehållsförteckning

Hur vet man att det är dags att dränera?

Hur vet man att det är dags att dränera?

Man brukar säga att dräneringen ska läggas om vart 30:e år. Men det beror på hur den är gjord. – Dräneringen kan hålla i 40 år om allt ligger i dränerande material. Men om det ligger i lera som slammar igen kanske det bara håller 15 år.

Vad gäller vid dränering?

Dräneringen ska skydda husgrunden från uppstigande grundvatten. Det innebär att dräneringsrören måste ligga under grundens lägsta punkt. När schaktet är öppet ända ner under grunden finns risk att marken under grunden sätter sig.

Hur djupt ska man gräva vid dränering?

När dagen väl har kommit att börja dränera är första steget att gräva upp marken ca 1 m ut från och runt grunden och så pass djupt att man kommer ungefär 50 cm under grundsulan på huset.

Vad ska det vara för material runt dräneringen?

En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar. Dagens dräneringsledningar är tillverkade i plastmaterial som gör dem lättare att lägga ut än tegel- eller betongrör.

Hur lång tid tar det att dränera ett hus?

Hur lång tid tar det att dränera om? En villa med storleken 80-120 kvm tar i de flesta fall 6-8 arbetsdagar att dränera om.

Varför dränerar man huset?

Dräneringens viktigaste funktion är att leda bort grundvattnet så att det inte stiger för högt och orsakar fukt i husgrunden. Dräneringen skyddar huset från fuktskador. Oftast kombineras dräneringen med att man förser källarväggarna med någon typ av fuktspärr, som hindrar vatten från jorden att sugas in i väggarna.

Hur går en dränering till?

Målet med dräneringsarbetet är att torka stenfundamentet eller sockeln för att säkerställa att grunden andas, och för att leda regn- och smältvatten åt rätt håll. Detta förhindrar att fukt kommer in i husets undergolv där den kan orsaka mögel och andra skador samt allvarliga problem med inomhusluften.

Hur mycket makadam vid dränering?

Dräneringsrör placeras på cirka 10 cm tjocktlager av makadam, helst tvättad makadam eller singel. Dräneringsröret ska läggas med lutning på minst 1:200, det vill säga luta en meter på en sträcka av 200 meter, i praktiken 10 cm meter på en sträcka som är 20 meter. Anmärkning: Återfyll inte med makadam upp till marknivå.

Hur djup ska en stenkista vara?

Den ska ner 140 cm i marken. Avloppet ska ligga minst 70 cm under jord. Förr i världen byggde man stenkistor genom att dumpa en mängd sten i ett hål i marken. Numera använder man oftast regnvattenkassetter av plast.

Hur mycket ska man gräva för grund?

Ska man ha tre lager isolering i plattan är det minst 55 cm som behöver grävas ut där plattan ska gjutas. När det är utgrävt fyller man upp med makadam. Om man har behövt gräva djupare än 55 cm ska det först fyllas med ett bärande friktionsmaterial, t ex grus.

Relaterade inlägg: